Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj propitkivanjima

Otkrivamo zašto neki muškarci imaju naviku pljuvanja u javnosti

Voda
Foto: Pixabay
1/2
06.04.2016.
u 20:50

Iako bi znanstveni dokaz da muškarci proizvode više sline zaustavio propitkivanja, čini se da je stvar obične navike i dokazivanja u društvu

Svi imamo neobične navike, ali postoje one koje izazivaju nelagodu pa i zgražanje kod drugih. U društvu je postalo uobičajeno vidjeti neke muškarce kako pljuju u javnosti, pa iako se radilo o generalizaciji, dokazano je da tzv. nježniji spol puno manje pribjegava ovoj ideji.

Međutim, zašto je to tako? Iako bi znanstveni dokaz da muškarci proizvode više sline zaustavio propitkivanja, čini se da je riječ o običnoj navici.

Kulturalno je uvjetovano. Ne postoji dokaz da proizvode više sline ili da im se stvara neobičan okus u ustima. Neki pljuju jer smatraju da izgledaju cool, a nitko ih nije upozorio da ostavljaju suprotan dojam – objašnjava stomatologinja Susan Maples za Women's Health.

Žene puno manje vidimo da pljuju zbog načina odgoja. Sa sobom često nose rupčiće, maramice, a metode dokazivanja u društvu nalaze u drugim područjima (pr. kupovina odjeće ili izgled).

Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Proizvodnja sline znak je dobrog zdravlja

Prosječno proizvedemo dvije do četiri litre sline dnevno, kako bismo lakše probavili hranu i nadjačali bakterije koje uzrokuju loš dah i karijes.

Žlijezde slinovnice aktivnije su ako jedemo začinjenu hranu, imamo žgaravicu ili bolesti poput Parkinsove, a tada zaista proizvodimo više sline.

Većina muškaraca ipak ne ulazi u tu kategoriju, već to jednostavno rade – jer mogu.

>> Isplati li se više biti muškarac ili žena? Evo zašto je bolje biti 'jači spol'

>> 'Muška' gripa stvarno postoji! Evo zašto 'jači spol' teže podnosi bolesti...

Ključne riječi

Komentara 4

BA
barn2
21:42 06.04.2016.

a zasto moj pas slini?

HE
headlock
22:27 06.04.2016.

to nije slina na koju ti mislis, pas se ne znoji preko koze vec samo preko jezika

OV
ovrhovršitelj
00:16 07.04.2016.

opče poznato je da sportaši proizvode više sline

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije