Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Otkrivamo zašto neki muškarci imaju naviku pljuvanja u javnosti

Iako bi znanstveni dokaz da muškarci proizvode više sline zaustavio propitkivanja, čini se da je stvar obične navike i dokazivanja u društvu
06. travnja 2016. u 20:50 4 komentara 1159 prikaza
Voda
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/2

Svi imamo neobične navike, ali postoje one koje izazivaju nelagodu pa i zgražanje kod drugih. U društvu je postalo uobičajeno vidjeti neke muškarce kako pljuju u javnosti, pa iako se radilo o generalizaciji, dokazano je da tzv. nježniji spol puno manje pribjegava ovoj ideji.

Međutim, zašto je to tako? Iako bi znanstveni dokaz da muškarci proizvode više sline zaustavio propitkivanja, čini se da je riječ o običnoj navici.

Kulturalno je uvjetovano. Ne postoji dokaz da proizvode više sline ili da im se stvara neobičan okus u ustima. Neki pljuju jer smatraju da izgledaju cool, a nitko ih nije upozorio da ostavljaju suprotan dojam – objašnjava stomatologinja Susan Maples za Women's Health.

Žene puno manje vidimo da pljuju zbog načina odgoja. Sa sobom često nose rupčiće, maramice, a metode dokazivanja u društvu nalaze u drugim područjima (pr. kupovina odjeće ili izgled).

Usta | Autor : Pixabay/Sarah Johnson Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Proizvodnja sline znak je dobrog zdravlja

Prosječno proizvedemo dvije do četiri litre sline dnevno, kako bismo lakše probavili hranu i nadjačali bakterije koje uzrokuju loš dah i karijes.

Žlijezde slinovnice aktivnije su ako jedemo začinjenu hranu, imamo žgaravicu ili bolesti poput Parkinsove, a tada zaista proizvodimo više sline.

Većina muškaraca ipak ne ulazi u tu kategoriju, već to jednostavno rade – jer mogu.

>> Isplati li se više biti muškarac ili žena? Evo zašto je bolje biti 'jači spol'

>> 'Muška' gripa stvarno postoji! Evo zašto 'jači spol' teže podnosi bolesti...

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti