Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halmed

Osjećate nuspojave od lijekova koje uzimate? Prijavite ih!

lijekovi
Foto: Thinkstock
1/4
21.11.2017.
u 13:55

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova.

Svaki lijek ima neku nuspojavu. Premda su lijekovi odobreni za stavljanje u promet  sigurni  za primjenu i odgovarajuće su kakvoće, nuspojave se uvijek mogu  pojaviti, pa čak i kad  primjenjujemo lijekove koji se izdaju bez recepta. Prijavite ih!

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. Kampanja se provodi u sklopu Europskog tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave, koji se održava od  20. do 24. studenog 2017. godine te je ove godine usmjeren na poticanje prijavljivanja sumnji na nuspojave bezreceptnih lijekova.

 - Stoga HALMED poziva zdravstvene radnike i pacijente da prijavljuju svaku sumnju na nuspojavu lijeka i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene lijeka. Pacijenti o svim sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva trebaju
obavijestiti  liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su  došli u doticaj. Također, svaku sumnju na nuspojavu moguće je prijaviti izravno HALMED-u putem mobilne aplikacije, online aplikacije ili slanjem ispunjenog obrasca putem e-pošte, pošte ili  telefaksa  -  poručuju iz HALMED-a. 

Prijavljivanje  nuspojava  iznimno  je važno jer se time prikupljaju podaci koji omogućuju bolje razumijevanje sigurnosnog  profila  lijeka te propisivanje i uzimanje lijekova na najučinkovitiji i najsigurniji mogući način. Europski tjedan svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave uspostavljen je u sklopu EU projekta Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe  (SCOPE) Joint Action. U provođenju kampanje sudjeluje i Uppsala Monitoring Centre. 

Pogledajte i galeriju kojih 10 namirnica nutricionisti izbjegavaju....

lijekovi
1/11
Ključne riječi

Komentara 1

BL
bljak007
14:46 21.11.2017.

U zadnjih 25 godina nisam popio ni jednu jedinu tabletu. Ha, zdrav sam. Hoću reći, što više tableta, to više različitih bolesti po čovjeka. Piješ za jedno, a ujedno truješ cijelo tijelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije