Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Osam trikova za čišćenje kreveta: Poželjet ćete da ste ih saznali ranije!

shutterstock
15.03.2023.
u 07:00

U prosjeku, 26 godina svoga života provedemo u našim krevetima tako da je sigurno da će se naši madraci i pokrivači zaprljati. Ako toliko vremena provodimo u krevetu, očito želimo da on bude što čišći i svježiji.

U prosjeku, 26 godina svoga života provedemo u našim krevetima tako da je sigurno da će se naši madraci i pokrivači zaprljati. Ako toliko vremena provodimo u krevetu, očito želimo da on bude što čišći i svježiji. Jeste li znali da svoj madrac možete očistiti sodom bikarbonom? Pa stručnjaci iz MattressNextDay kažu da možete i da je to najlakši način da ga osvježite i očistite. Da biste stvarno dubinski očistili svoj madrac, što je potrebno učiniti najmanje dva puta godišnje, pospite sodu bikarbonu po madracu i ostavite da odstoji 2-3 sata. Nakon što to vrijeme istekne, sodu bikarbonu jednostavno uklonite usisavačem. Soda bikarbona pomoći će dubinskom temeljitom čišćenju madraca uklanjanjem znoja i neugodnih mirisa koji se s vremenom utapaju u madrac, prenosi Metro.

Spavate na pamučnim jastučnicama? Nakon ovoga vjerojatno više nećete:

1/5

Nikada nemojte pospremati krevet čim se probudite

Je li pospremanje kreveta čim ustanete dio vaše jutarnje rutine? Ako je tako, trebali biste prestati. Oko 80% kućnih grinja sastoji se od vaše vlastite mrtve kože, što znači da ih uvijek proizvodite čak i dok spavate. Grinje vole toplinu vašeg kreveta, stoga biste ujutro trebali ostaviti pokrivače na 30 minuta da se prozrače i ohlade, prije nego što pospremite krevet. To će smanjiti šanse da se grinje zadrže u vašim plahtama.

Redovito perite jastuke

Sve u vašem krevetu mora biti očišćeno u jednom trenutku. To uključuje predmete koje zapravo ne dodirujete. Trebali biste nastojati prati jastuke barem tri puta godišnje jer oni upijaju sav vaš znoj, prašinu i kožu.

Koristite proizvode za njegu kože i tijela 30 minuta prije spavanja

Posteljinu biste trebali skinuti i oprati jednom tjedno. Ako to nije moguće, postoje stvari koje možete učiniti kako bi vaša posteljina bila svježa, a koje su na neki način očite, kao što je ne jesti u krevetu i ne dopustiti svojim ljubimcima da uđu u vaš krevet. Ali, jedno o čemu možda niste razmišljali jest korištenje proizvoda za njegu kože i tijela najmanje 30 minuta prije spavanja, tako da ih vaša koža upije umjesto posteljine.

Jastučnice treba mijenjati više od navlake za poplun

Vaša jastučnica može zadržati prljavštinu, znoj i proizvode koje stavljate na kožu prije spavanja. Treba ih prati češće nego navlake za poplun – otprilike dva puta tjedno, tako da nakon dugog dana legnete na svježe i mirišljave jastučnice.

Navlake za poplune treba prati na 60 stupnjeva

Posteljinu (i ručnike, usput) trebali biste prati na 60 stupnjeva. Ovo je preporučena temperatura za uništavanje klica. Međutim, morat ćete kombinirati ovo pranje s dobrim deterdžentom kako biste zaštitili svoju posteljinu i održali je dodatno mekom.

Ako spavate u donjem rublju, perite ga na 60 stupnjeva

Sigurno je nositi donje rublje u krevetu, no NHS preporučuje da perete donje rublje na 60 stupnjeva kako biste spriječili širenje klica. Korišteno donje rublje može sadržavati mikrobe koji mogu uzrokovati infekcije mokraćnog sustava. Ne želite da se te vrste mikroba motaju oko vaše posteljine, zar ne?

Ne perite pidžamu svaki dan

Ako pidžamu nosite dulje vrijeme, primjerice ako radite od kuće i cijeli dan ste u njoj, najbolje ju je tretirati kao odjeću koju treba prati svakodnevno. No, ako ju odmah ujutro presvučete, možete je nositi nekoliko noći.

Navlaka za madrac ne štiti vaš madrac od grinja

Iako navlake za madrace mogu zaštititi vaše madrace od mrlja, prolijevanja i drugih tvari, oni ne čine vaš krevet imunim na dosadne grinje. Ili bilo koji drugi alergen u tom slučaju. Stoga je važno čistiti svoj madrac svakih šest mjeseci.

Omekšajte posteljinu i vratite joj prvobitni izgled: Dodajte ova dva proizvoda u pranje!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije