Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Opasne strane alkohola: Kako čašica previše djeluje na organizam?

Čim alkohol dospije u krvotok, počinje djelovati na mozak, a kako će djelovati, ovisi o želucu
30. prosinca 2018. u 16:22 6 komentara 5308 prikaza
Foto: Shutterstock

U nekim normalnim okolnostima, preko želučane ovojnice u krv dospjeva oko deset posto alkohola, a ostatak puno brže dolazi u krvi preko tankog crvijeva. 

Ako ste se prije alkohola najeli, alkohol će se u želucu zadržati nešto više, sporije će se probavljati pa će i njegovo djelovanje biti sporije. Pijete li na prazan želudac, alkohol će kroz želudac proći brže i brže djelovati na organizam. 
Jaka pića, poput rakije, viskija, votke i slično, imaju, naravno, jači utjecaj na organizam. U želudcu postoji ovojnica na dnu, koju alkohol iritira. Taj se "ventil" zatvori kad je u pitanju jači alkohol pa zbog toga piće dulje ostaje u želudcu. Kad se otvori, u želudcu već imate nekoliko pića, pa veća količina alkohola odjednom dolazi u krvotok, a onda i u mozak. 

znate li? Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

Najsnažnije djeluje na mozak
Dopamin, odnosno hormon sreće, je najaktivniji u centru za užitak koji se nalazi u mozgu,  i upravo pripita osoba osjeća euforiju i uzbuđenje. Nakon nekoliko pića, euforija splašnjava, pa se stiže do stadija spavanja, i teške koncentracije. Ako i nakon toga nastavite piti, poremetit ćete centar za ravnotežu u mozgu, tjelesnu temperaturu.... 

Alkohol dovodi do dehidracije, a najviše tekućine oduzima, ponovno - mozgu. Baš zbog toga javljaju se glavobolje ili osjećaj pulsiranja u glavi. Mozgu oduzima i glukozu, pa nakon pijanstva možete osjećati bezvoljnost ili se osjećati usporeno. 

Ženama alkohol više šteti
Naime u želucu postoji enzim koji razgrađuje alkohol. Žene u organizmu imaju manje tog enzima od muškaraca. Isto je i s enzimom u jetri. dok ona razgradi alkohol on još uvijek ide krvotokom i djeluje na tijelo. Zbog toga se žene mogu i brže napiti od muškaraca.

Stari lijek Ove godine protiv gripe, prehlade i grlobolje borite se s čašicom viskija u ruci

Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati