Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Odvjetništvo i policija istražuju koprivnički azil ‘Ottova kućica’

Azil
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/2
05.06.2014.
u 10:00

Koriste li pojedinci ili udružene skupine loše stanje u hrvatskim azilima kao motiv da pod krinkom spašavanja pasa švercaju i prodaju životinje na crnom tržištu u zapadnoeuropskim zemljama, pa one završavaju u laboratorijima, bordelima, tvornicama oružja...?

Koriste li pojedinci ili udružene skupine loše stanje u hrvatskim azilima kao motiv da pod krinkom spašavanja pasa švercaju i prodaju životinje na crnom tržištu u zapadnoeuropskim zemljama, pa one završavaju u laboratorijima, bordelima, tvornicama oružja...? Pitanje je to koje je otvorio sukob između koprivničke Veterinarske stanice i udruge Argus u vezi s tretmanom pasa u koprivničkom azilu Ottova kućica.

Odgovor na to pitanje može dati samo široka i iscrpna istraga koju bi domaći istražitelji morali provesti u suradnji s Interpolom.

‘Krivi i jedni i drugi’

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici na temelju obavijesti Policijske uprave koprivničko-križevačke od 2. lipnja provodi izvide u predmetu otkrio je jučer Darko Galić, zamjenik županijske državne odvjetnice i glasnogovornik ŽDO-a u Varaždinu.

U međuvremenu, Večernji list došao je do novih informacija u vezi s Ottovom kućicom, koje podjednako problematiziraju stanje u azilu, kao i ponašanje volontera iz udruge Argus.

Krivi su i jedni i drugi složne su Martina Zemljak i Maja Gašparić iz koprivničke podružnice njemačke udruge Južnoeuropska pomoć životinjama.

Tvrde da su o katastrofalnom stanju u azilu još prije godinu dana upozoravali gradske čelnike s kojima su, uz prisustvo ljudi iz Veterinarske stanice, održali i dva sastanka. Zatražili su razgovor i u županiji, ali ih nitko, kažu, nije primio.

Potreban gradski azil

Smještajni uvjeti u azilu, koji je njihova udruga i osnovala 2006. godine, ali dvije godine poslije potpao je pod Veterinarsku stanicu, u međuvremenu su se nešto poboljšali, ali i dalje je to bilo daleko od zadovoljavajućeg. Kažu kako su se na svoje uši uvjerile da veterinar i voditelj Ratimir Juršetić prijeti neutemeljenim eutanaziranjem pekinezera iz Pitomače, psi su bili neishranjeni... Azil nije oglašavao pse za udomljenje, a pitaju se i jesu li svi psi koji su trebali doći u azil iz drugih općina i gradova uopće zabilježeni.

To se hitno mora riješiti. Grad mora otvoriti gradski azil. Žalosno da Ottova kućica nema ni vlastiti žiroračun – kaže M. Zemljak, koja je uvjerena da je do sukoba došlo zato što je Juršetić zabranio Argusu izvoz pasa u Njemačku, a samo ove godine izvezen je 71.

 Zašto su toliko dugo surađivali i nikome, pa ni Gradu, nije dostavljena dokumentacija. Ne mogu reći da su u Argusu na tome zarađivali, to neka utvrde institucije ističe M. Gašparić.

Predsjednica Argusa Jelena Grotić zbog istrage jučer nije željela ništa komentirati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije