Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kad korak boli

Od žulja i zanoktice do bolova u kralježnici

Stopala
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
06.06.2013.
u 12:00

Bolovi u stopalima mogu potjecati od kronične bolesti poput dijabetesa ili se javiti kao posljedica ozljede, ne samo stopala nego bilo kojeg dijela noge. Primjerice, ako ste uganuli gležanj, može doći do ozbiljnih problema

Koliko ste puta, a to se odnosi prije svega na žene, zbog lijepih i modernih cipela trpjeli bol u stopalima?

To se događa često, a svima je poznat osjećaj olakšanja koji doživite kada nakon višesatnog hodanja i stezanja napokon izujete cipele. Ovo se ne odnosi nužno na one žene koje dobar dio života provode hodajući uokolo na visokim potpeticama. I ravni potplati, pa čak i tenisice, ako ne odgovaraju nozi, postaju moderni strojevi za mučenje.

Dvadesetosmogodišnja Lucija prve probleme sa stopalima imala je kao djevojčica kada su joj zbog spuštenih stopala ortopedi propisali obavezno nošenje uložaka.

 – Kao djetetu nošenje uložaka nije mi smetalo, a obuća s ulošcima bila je udobna. Roditelji su mi redovito kupovali uloške napravljene po mjeri, no problem nije trajno riješen. S pubertetom i prvim koracima u život odraslih, postao mi je važan izgled obuće pa su ulošci polako padali u zaborav jer ih je teško bilo prilagođavati balerinkama, štiklama, tenisicama...

Negdje prije punoljetnosti pojavila mi se kod malog prsta izbočina koja me s vremenom počela smetati. Nije to bio samo estetski problem koji me ograničavao u kupnji obuće kakvu sam željela nositi ni nakupina mrtve kože, kako su neki pedikeri mislili, nego ozbiljan zdravstveni problem. Osim što sam teško hodala, ta me izbočina često boljela i crvenjela se – ispričala nam je Lucija.

 Danas joj je pri izboru obuće važnija funkcionalnost nego estetika, a ni nakon obilaska liječnika nije našla trajno rješenje.

 – Sugerirali su mi operativni zahvat, no on ne bi trajno riješio problem jer bi se deformacija ponovno vratila. Osim toga, to uključuje barem mjesec dana bolovanja, terapije i oporavak, što mi je neprihvatljivo zbog obaveza – negoduje Lucija.

Privremeno rješenje

Upravo dobra obuća osnovni je preduvjet za zdravlje stopala, no nije jedini. Uzroci bolova u stopalima mogu potjecati od neke kronične bolesti poput dijabetesa ili se javiti kao posljedica ozljede, ne samo stopala nego bilo kojeg dijela noge. Primjerice, ako ste uganuli gležanj, moglo bi vam se dogoditi, posebice ako niste prošli kroz proces rehabilitacije i liječničke kontrole, da nakon nekoliko godina počnete osjećati bol u stopalu jer tu nogu štedite, gazite na način koji nije prirodan te dodatno opterećujete drugu nogu. I prije nego što bol u nozi postane kronična, dakle s prvim smetnjama, bilo bi dobro zatražiti pomoć liječnika specijaliste ortopeda.

Naime, neke vrste boli u stopalima mogu dovesti do nepovratnog oštećenja, pa čak i do invaliditeta. Jedan od najčešćih i najpoznatijih uzroka bolova u stopalima jest sindrom Ahilove pete.

Unatoč činjenici da je ova pojava vrlo rasprostranjena, liječnici su donedavno smatrali da je to upala tetive ili njezina hvatišta za petnu kost, no zapravo je riječ o boli koja je lokalizirana 2 do 5 cm iznad hvatišta tetive za petnu kost. Ahilova tetiva, naime, završni je dio troglavoga mišića potkoljenice i hvata se na donju polovicu stražnje strane petne kosti.

Slika općeg zdravlja

Upravo zato je iz dijagnostike izbačen naziv tendinitis koji je označavao upalno stanje.

Simptomi po kojima se prepoznaje problem s Ahilovom tetivom jutarnje su boli i ukočenost u gornjem nožnom zglobu koja traje dok se stopalo ne razgiba.

Nakon postavljanja dijagnoze važno je postići rasterećenje Ahilove tetive povišenjem peta za 1 do 2 cm. Dakako, kod oba stopala bez obzira na bolno stanje. Liječnik specijalist odredit će daljnju terapiju i analizirati predisponirajuće čimbenike nastanka oboljenja Ahilove tetive.

Različite ozljede, pa i one najbezazlenije, mogu uzrokovati bol u stopalima. Nepravilno hodanje tijekom dužeg vremena poremetit će balans finih koščica stopala, razvit će se nova oštećenja, a uz njih i bol.

Ovakve se situacije ispravljaju vježbama i nošenjem odgovarajuće obuće.

Stopala i promjene na njima mogu ukazivati i na mnoge druge zdravstvene tegobe. Mnogi ljudi zanemaruju njegu nožnih prstiju, a prije svega noktiju koji, kad su pretjerano zaobljeni, mogu upućivati na nošenje loše obuće, ali i na bolesti pluća, srca, jetre... Natečena stopala upozoravaju na lošu cirkulaciju i krvne ugruške, posebno ako je riječ o jednom stopalu, a žarenje muči dijabetičare, baš kao i rane na stopalima koje dugo ne zarastaju. Upravo bi dijabetičari trebali povesti brigu o zdravlju stopala jer je zacjeljivanje rana, pa čak i najobičnijeg žulja, kod njih problematično.

Hallux rigidus, bolno iskrivljenje kosti na palcu vrlo je rasprostranjeno. Prati ga crvenilo, a često i oteklina. Može se pogoršati s godinama ako bolujete od artritisa. Iskrivljeni prsti često su rezultat nošenja pretijesne obuće, ali i alkoholizma koji oštećuje živce. Grčevi u stopalima nisu rijetka pojava, i ne treba zanemariti taj simptom. Osim što ste vjerojatno preopteretili mišiće, možda ste dehidrirali i nedostaje vam magnezija, kalcija i vitamina D. Trudnice zbog hormonalnog disbalansa, naročito tijekom trudnoće, često pate od grčeva.

>>Zbog deformacije stopala Sarah J. Parker prestala nositi štikle

>>Balerinke jednako štete kao i visoke potpetice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije