Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje pokazalo

Obavljanje velike nužde čini nas sretnijima: 'Automatski je bolje'

shutterstock
31.01.2020.
u 07:00

Znanstvenici su otkrili da redovito obavljanje velike nužde popravlja raspoloženje i čini vas sretnijima. Osim fizičkog olakšanja i vaše mentalno zdravlje je bolje.

Istraživanje jednog medicinskog centra u Bostonu fokusiralo se na povezanost raspoloženja i rada probave. Od kronične dijareje i zatvora češće pate oni koji pate i od depresije, prenosi UNILAD.com.

Autorica Sarah Ballou rekla je: "Naši rezultati pokazuju da je raspoloženje usko povezano s obavljanjem nužde." 

Ako se pitate kako je to moguće odgovor leži u serotoninu - 90 posto ovog neurotransmitera koji pruža osjećaj sreće nalazi se u crijevima tako da kada njega nestane i probava se pokvari.

Dr. Gill Hart, biokemičarka i direktorica odjela za testiranje intolerancije na hranu objašnjava: "Ako je funkcija vaših crijeva nepravilna stvarno bi vam se moglo i raspoloženje pokvariti. U crijevima se nalazi bezbroj mikroorganizama koji formiraju poveznicu crijeva i mozga. Probava i mozak su jedan krug i sve treba biti sinkronizirano. Trebate jesti zdravo i eliminirati hranu koja vam uzrokuje lošu probavu."

"Kada se napokon rješite zatvora osjećate olakšanje i raspoloženje je automatski bolje."

Komentara 2

KR
kruti125
08:28 31.01.2020.

a još mi je lakše i ljepše ako obrišem stražnjicu arkom večernjaka. .

DU
Duslikr
07:46 31.01.2020.

Pronađite si bolji život ili promjenite profesiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije