Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagotvorno djeluje na mozak

Nutricionisti otkrivaju: Postoji jako dobar razlog za zdravlje da često jedete čokoladu

Shuttershock
28.11.2020.
u 21:00

Skupina koja je dobivala flavanol iz kakaa nadmašila je drugu skupinu i u sposobnosti rješavanja kognitivnih testova, a rezultati su im bili bolji za otprilike 11 posto

Nutricionisti oduvijek napominju kako i deserti mogu biti zdravi, a zna se i da je to moguće samo ako ne sadrže previše šećera ni druge upalne namirnice koje 'ruše' imunološki sustav.

Kakao je zato namirnica idealna za deserte zbog kojih nećete osjećati grižnju savjesti, 'super namirnica' s brojnim blagodatima za naše zdravlje, a smatra se i jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. A od nedavno je poznato da pozitivno utječe i na mozak.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports otkrila je tako da antioksidanti flavanoli iz kakaa kod mladih i zdravih odraslih osoba.održavaju krvožilni sustav mozga, popravljaju moždane funkcije i unapređuju kognitivne performanse.

Foto: Shuttershock

Istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu i sa Sveučilišta Illinois u Urbana-Champaignu promatrali su 18 odraslih muškaraca u dobi između 18 i 45 godina. Osim spola i godina, uvjet za sudionike bio je da nisu pušači i da u anamnezi nemaju povijest bolesti mozga, srca, krvnih žila ili dišnog sustava.

Muškarci su onda nasumce podijeljeni u dvije skupine: jednu koja je konzumirala kakao bogat flavanolom, i drugu koja je dobivala prerađeni kakao s vrlo niskom razinom flavanola - a nitko naravno nije znao koju vrstu kakaa jede.

Trump pomilovao puricu uoči Dana zahvalnosti

1/5

Dva sata nakon konzumiranja kakaa istraživači bi zamolili sudionike da punom snagom udišu zrak koji je sadržavao pet posto ugljičnog dioksida, što je inače standardna metoda za poticanje vaskularne moždine kako bi se utvrdilo kako brzo reagira.

Foto: Shuttershock

- Normalni odgovor tijela na ugljični dioksid je povećati protok krvi u mozak, dovodeći tako i više kisika i dopuštajući mozgu da eliminira više ugljičnog dioksida - objasnila je koautorica istraživanja dr. Gabriele Gratton.

Oni koji su jeli kakao s velikom koncentracijom flavanola bolje su se mogli braniti od viška ugljičnog dioksida, tj.kod njih je postupak oksigenacije (povećanja kisika i smanjenja CO2) bio puno brži. Oksigenacija se kod te skupine odvijala čak triput brže - naglasila je Gratton.

Skupina koja je dobivala flavanol nadmašila je drugu skupinu i u sposobnosti rješavanja kognitivnih testova, a rezultati su im bili bolji za otprilike 11 posto.

Foto: Shuttershock

Zaključak je kako kvalitetan kakao s visokim sadržajem flavanola može imati mnoge blagodati za mozak - pa nemojte tražiti isprike za napraviti desert pun tamne čokolade - jer to je i jedina čokolada koja nam čini dobro.

Jučer je cijeli Zagreb uživao u divnom zalasku sunca. Pogledajte fantastične prizore!

Jučer je cijeli Zagreb uživao u divnom zalasku sunca 😍☀️Pogledajte fantastične prizore!

Jučer je cijeli Zagreb uživao u divnom zalasku sunca 😍☀️Pogledajte fantastične prizore!

Objavljuje Večernji list u Utorak, 24. studenoga 2020.

Komentara 4

ZE
zecopas
02:25 29.11.2020.

Nemojmo sami sebe lagati. Klasična industrijska čokolada nije uopće zdrava, to su teške gluposti. Sve što je u njoj je štetno - šećer, lecitin od GMO soje, mlijeko, aditivi... Jedini zdarv sastojak u čokoladi je upravo kakao. A da biste od njega imali koristi za organizam, svakako je daleko bolje da konzumirate samo kakao nego sve ovo smeće koje uz njega trpaju u čokoladu jer od toga ćete imati samo veliku štetu za organizam. I obavezno uzmite kakao iz eko uzgoja jer se obični stravično puno tretira pesticidima i svom mogućom kemijom i kao takav je vrlo opasan po zdravlje.

MO
montello
20:28 29.11.2020.

bez cokolade se ne može.

BI
Biouskoli91
10:48 29.11.2020.

Vrhunska studija napravljena na cak 18 osoba.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije