Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Nutricionisti otkrivaju: Postoji jako dobar razlog za zdravlje da često jedete čokoladu

Skupina koja je dobivala flavanol iz kakaa nadmašila je drugu skupinu i u sposobnosti rješavanja kognitivnih testova, a rezultati su im bili bolji za otprilike 11 posto
28. studenoga 2020. u 21:00 4 komentara 22043 prikaza
Foto: Shuttershock

Nutricionisti oduvijek napominju kako i deserti mogu biti zdravi, a zna se i da je to moguće samo ako ne sadrže previše šećera ni druge upalne namirnice koje 'ruše' imunološki sustav.

Kakao je zato namirnica idealna za deserte zbog kojih nećete osjećati grižnju savjesti, 'super namirnica' s brojnim blagodatima za naše zdravlje, a smatra se i jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. A od nedavno je poznato da pozitivno utječe i na mozak.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports otkrila je tako da antioksidanti flavanoli iz kakaa kod mladih i zdravih odraslih osoba.održavaju krvožilni sustav mozga, popravljaju moždane funkcije i unapređuju kognitivne performanse.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu i sa Sveučilišta Illinois u Urbana-Champaignu promatrali su 18 odraslih muškaraca u dobi između 18 i 45 godina. Osim spola i godina, uvjet za sudionike bio je da nisu pušači i da u anamnezi nemaju povijest bolesti mozga, srca, krvnih žila ili dišnog sustava.

Muškarci su onda nasumce podijeljeni u dvije skupine: jednu koja je konzumirala kakao bogat flavanolom, i drugu koja je dobivala prerađeni kakao s vrlo niskom razinom flavanola - a nitko naravno nije znao koju vrstu kakaa jede.

Trump pomilovao puricu uoči Dana zahvalnosti

1 / 5
Trump pomilovao puricu uoči Dana zahvalnosti

Dva sata nakon konzumiranja kakaa istraživači bi zamolili sudionike da punom snagom udišu zrak koji je sadržavao pet posto ugljičnog dioksida, što je inače standardna metoda za poticanje vaskularne moždine kako bi se utvrdilo kako brzo reagira.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

- Normalni odgovor tijela na ugljični dioksid je povećati protok krvi u mozak, dovodeći tako i više kisika i dopuštajući mozgu da eliminira više ugljičnog dioksida - objasnila je koautorica istraživanja dr. Gabriele Gratton.

Oni koji su jeli kakao s velikom koncentracijom flavanola bolje su se mogli braniti od viška ugljičnog dioksida, tj.kod njih je postupak oksigenacije (povećanja kisika i smanjenja CO2) bio puno brži. Oksigenacija se kod te skupine odvijala čak triput brže - naglasila je Gratton.

Skupina koja je dobivala flavanol nadmašila je drugu skupinu i u sposobnosti rješavanja kognitivnih testova, a rezultati su im bili bolji za otprilike 11 posto.

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Zaključak je kako kvalitetan kakao s visokim sadržajem flavanola može imati mnoge blagodati za mozak - pa nemojte tražiti isprike za napraviti desert pun tamne čokolade - jer to je i jedina čokolada koja nam čini dobro.

Jučer je cijeli Zagreb uživao u divnom zalasku sunca. Pogledajte fantastične prizore!

Jučer je cijeli Zagreb uživao u divnom zalasku sunca 😍☀️Pogledajte fantastične prizore!

Jučer je cijeli Zagreb uživao u divnom zalasku sunca 😍☀️Pogledajte fantastične prizore!

Objavljuje Večernji list u Utorak, 24. studenoga 2020.
Isprobajte Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan Što vi mislite? Mama pokazala čime hrani 13-mjesečnu bebu, a ljudi zgroženi: 'Izgleda kao hrana za mačke' Zadobila ozljedu Mladenka pokazala trenutak kada joj je suprug uništio vjenčanje - tijekom plesa udario ju je nogom u glavu
ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • zecopas:

    Nemojmo sami sebe lagati. Klasična industrijska čokolada nije uopće zdrava, to su teške gluposti. Sve što je u njoj je štetno - šećer, lecitin od GMO soje, mlijeko, aditivi... Jedini zdarv sastojak u čokoladi je upravo kakao. A da biste ... prikaži još! od njega imali koristi za organizam, svakako je daleko bolje da konzumirate samo kakao nego sve ovo smeće koje uz njega trpaju u čokoladu jer od toga ćete imati samo veliku štetu za organizam. I obavezno uzmite kakao iz eko uzgoja jer se obični stravično puno tretira pesticidima i svom mogućom kemijom i kao takav je vrlo opasan po zdravlje.

  • montello:

    bez cokolade se ne može.

  • Biouskoli91:

    Vrhunska studija napravljena na cak 18 osoba.......