Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Noževi, krpe, cijevi... Ove stvari većina ljudi pogrešno čisti, evo koji je ispravan način

shutterstock
14.08.2021.
u 07:00

Ponekad je teško promijeniti navike koje smo stekli kroz život, ali ovi načini čišćenja su brži, učinkovitiji i sigurniji.

Kad steknete naviku čistiti nešto na određeni način, većina nas uopće ne razmišlja o drugim mogućnostima. No, pokazalo se da bi mogao postojati brži, učinkovitiji ili sigurniji način čišćenja uobičajenih kućanskih predmeta. Ove  stvari najvjerojatnije čistite na pogrešan način, ali stručnjaci s portala Real Simple otkrivaju kako ispravno očistiti sve.

Noževi
Mnogi od nas su vjerojatno krivi za to, ali tehnički ne bismo trebali stavljati svoje ‘dobre noževe’ u perilicu posuđa. Pogotovo ako imaju drvene ručke jer voda, toplina i para iz perilice posuđa mogu iskriviti drvo i uzrokovati njihovo pucanje. Umjesto toga, ručno operite noževe blagim deterdžentom za suđe. Kako biste spriječili hrđu i oštećenje, noževe odmah osušite čistom krpom, a ne dajte im da se osuše na zraku.

Soda bikarbona može učiniti `čuda` no nemojte je koristiti za ovo...

1/6

Tehnologija
Svi znamo da su nam prsti prekriveni klicama, što znači da su i naši uređaji sa zaslonom osjetljivim na dodir. No ako trenutno čistite ekrane telefona, tableta i prijenosnog računala grubim maramicama za čišćenje ili sprejevima, mogli biste oštetiti uređaj.
Umjesto toga uzmite krpu od mikrovlakana. Ako je zaslon zaista prljav i imate sprej za čišćenje uređaja, najprije lagano poprskajte krpu, očistite zaslon i zatim ga obrišite čistom, suhom krpom. Nikada ne prskajte tekućinu za čišćenje izravno na zaslon ili tipkovnicu

Kuhinjske spužve
Studije su utvrdile da pokušaji čišćenja i dezinfekcije kuhinjskih spužvi u mikrovalnoj pećnici ili kuhanjem jednostavno ne djeluju.
Umjesto toga, steknite naviku mijenjati kuhinjsku spužvu jednom tjedno. Želite ekološki prihvatljivije rješenje? Prebacite se na četku za čišćenje posuđa ili silikonsku spužvu koja traje duže.

Odvodne cijevi
Ako redovito čistite začepljeni odvod sredstvom za uklanjanje začepljenja, možda biste trebali razmisliti još jednom. Iako su kemikalije u sredstvima za uklanjanje začepljenja obično učinkovite pri čišćenju cijevi, s vremenom mogu uzrokovati i oštećenja samih cijevi. Steknite naviku povremeno izlijevati kipuću vodu u odvod. Voda će pomoći pri razgradnji sapuna ili ostataka koji su uhvaćeni u cijevima.

Svaki peti građanin zadužio se tijekom pandemije: 69% Hrvata posuđuje novce radi podmirenja osnovnih životnih troškova!

Komentara 1

BO
bolnaistina
10:41 14.08.2021.

Noževi se peru deterđentom za suđe i hladnom vodom, jer voda i od 40°C tupi oštricu noža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije