Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Strah od letenja može se izliječiti u zagrebačkoj zračnoj luci

Način na koji se manifestira strah od letenja je individualan, najčešće to može biti ubrzano lupanje srca, crvenjenje, pretjerano znojenje, drhtanje, osjećaj unutarnje napetosti, bolesti i slabosti, ali i nemira te plašljivosti, stoga svatko u timu jednostavno mora znati kako pojedinca opustiti i potaknuti da se oslobodi straha i konačno poleti - pojašnjava Matej Emer, voditelj produkcije tečaja.
28. ožujka 2016. u 11:51 2 komentara 1396 prikaza
Putnici u avionu
Foto: Pixabay

Strah od letenja jedna je od najčešćih fobija. Procjenjuje se kako izraziti strah od letenja osjeća čak 64 posto žena i 36 posto muškaraca, no posljednjih godina aviofobija sve se uspješnije „liječi“ pomno osmišljenim tečajevima na kojima predaju psiholozi, piloti i drugo kabinsko osoblje te vrlo često i meteorolozi, a o njegovoj uspješnosti govori podatak kako se čak 96 posto polaznika zauvijek oslobodi straha od letenja.

Takav tečaj, jedini u cijeloj regiji, već se šestu godinu uspješno održava u Zagrebu u suradnji Međunarodne zračne luke Zagreb i Edge Groupe, a novi je zakazan za 9. travnja. 

- Tečaj je baziran na predavanjima vrhunskih stručnjaka iz područja zrakoplovstva i psihologinje te meteorologa. Cijeli je tim prošao posebnu obuku u Londonu, a posljednjih godina otkako smo započeli s tečajem dodatno se usavršavaju u radu s ljudima.

Način na koji se manifestira strah od letenja je individualan, najčešće to može biti ubrzano lupanje srca, crvenjenje, pretjerano znojenje, drhtanje, osjećaj unutarnje napetosti, bolesti i slabosti, ali i nemira te plašljivosti, stoga svatko u timu jednostavno mora znati kako pojedinca opustiti i potaknuti da se oslobodi straha i konačno poleti - pojašnjava Matej Emer, voditelj produkcije tečaja. 

Kako dodaje, fobije se općenito smatraju naučenim strahovima, odnosno riječ je o strahovima koji se opažaju kod drugih, stoga treba raditi na njihovoj eliminaciji kroz edukaciju i tehnike opuštanja, dok lijekove za smirenje treba u potpunosti izbaciti.

- Lijekovi koji navodno pomažu kod rješavanja straha od letenja nisu dugoročno rješenje jer ne rješavaju problem, već ga odlažu i stvaraju ovisnost, a već sljedeći let za putnike koji osjećaju strah bit će jednako zastrašujući - pojašnjava Emer. 

Tečaj oslobađanja straha od letenja sastoji se od teoretskog te praktičnog dijela koji obuhvaća i let zrakoplovom Fokker 100, tijekom kojeg kabinsko osoblje polaznicima objašnjava svaki šum koji se čuje u zrakoplovu od početka leta do slijetanja. 

- Tek kada se strah raščlani do zadnjih detalja ''na zemlji'', naučeno će se primijeniti u organiziranom letu zrakoplovom uz potporu stručnog tima i stručnog komentatora koji će detaljno objasniti svaku aktivnost. Nakon leta, polaznici će imati mogućnost postaviti dodatna pitanja timu i tako se zauvijek riješiti straha koji im je u mnogočemu smanjivao kvalitetu života.

 

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Fisherman:

    Kad pocinje,koliko kosta,gdje se moze prijaviti su samo neka od pitanja koja bi sigurno htjeli znati zainteresirani, a doticni novinar ni slova o tome...cisti profesionalizam.

  • Avatar Korny87
    Korny87:

    vozio sam se zrakoplovom samo jednom sa 23 godine. Ne razumijem zašto strah. jedini strah sam imao kada me frend iz srednje vozio automobilom bez ikakve pažnje prema okolini.