Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fantastično se jede i bez mesa

Noelov proljetno-ljetni meni temelji se na sezonskim namirnicama, a chef Bruno Vokal ponovno je dokazao zašto je u samom vrhu domaće gastro scene

Marina Rendulić
30.06.2023.
u 08:00

Bruno vokal, chef jedinog zagrebačkog restorana s michelinovom zvjezdicom – noela, u izvrsnoj je formi. i jako je hrabar. jer zaista je hrabro složiti cijeli meni bez komadića mesa. A upravo je takav, bezmesni, novi proljetno-ljetni meni imena spring blossoms, adut kojim noel nastavlja oduševljavati sad već prilično razmaženu publiku.

Prošle godine u Noelu su odlučili ponuditi gostima sezonsku hranu, ali na malo drukčiji način, kroz tzv. tasting menije koji su izuzetno zahtjevni, što zbog tehničke preciznosti koju svako od tih jela traži, što zbog činjenice da je riječ o menijima s više od dvadeset sljedova. Da bi takva priča funkcionirala, cijeli tim mora raditi kao jedno, I zasta, u Noelu su svi toliko savršeno sinkronizirani i uigrani da večera koja traje i više od četiri sata zapravo – proleti. Meni, kao i svaki dosad, otvara neki od signature koktela Noelova barmena Karla Ferenčaka, koji se oporavio od ozljede noge i ponovno dominira za šankom. Nakon toga slijedi upoznavanje s genijalnim jelima s još genijalnijim imenima. Jer iza svakog jela i imena stoji priča. Ono što Noel radi nije klasično, nazovimo objedovanje, već nude “experience”, doživljaj koji pobuđuje sva osjetila i nude, stvarno, puno više od hrane.

Foto: Marina Rendulić

Lavlja griva uspješno glumi odrezak

Kako se tekst ne bi sveo na nabrajanje 20 plus jela i njihovo opisivanje, krenimo odmah na glavne zvijezde. Kad bi vam netko rekao da ćete se oduševiti mrkvom, čak i ako ste najveći fan ovog povrća, ne biste mu vjerovali, ali Vokalova mrkva u tempuri s crnim maslinama jelo je koje je ozbiljan izazov za okusne pupoljke. Znate da jedete mrkvu jer su vam to rekli i jer tako piše na meniju, ali mozgu je teško tu divotu poistovjetiti s dobro znanim povrćem. Da zaključim, a treba mi samo jedna riječ: mrkva je – senzacionalna. Kako je riječ o sezonskom meniju, neke stvari će se mijenjati, mi smo imali sreću naletjeti na šparoge, koje dolaze u dvije varijante i obje su fantastične, ali malu prednost ipak dajemo bijelim šparogama s lješnjacima.

Foto: Marina Rendulić

Rekla sam već da meni ne sadrži meso, ne sadrži ni ribu, već samo kavijar i to u nekoliko jela, a posebno dobar miks je onaj s korabicom, skromnim povrćem koje je ovdje pokazalo da ga se često podcjenjuje. Presjek večere rezerviran je za, meni osobno, najbolji dio – kolica s kruhom, koja pružaju mogućnost kušanja svih pekarskih delicija iz Noelova Bread & Delija. Što god da odaberete, nećete pogriješiti, a mliječnom pecivu i maslacu teško je reći ne iako znate da vas čeka još gotovo desetak jela.

Foto: Marina Rendulić

Predah je, i iznenađenje, nastup violinistice, a kreativnost kod gostiju izazvat će i crtanje po tanjuru. Da, sami ćete si stvoriti jelo, jestivim bojama, od kojih je prefina krema od cikle, diviti mu se i na kraju ga sa zadovoljstvom pojesti. Ulogu glavnog jela nosi odrezak od gljive lavlja griva koju za Noel uzgaja gljivar nadomak Zagreba, a koja okusima, mirisima i teksturom toliko podsjeća na meso da bismo podvrgnuti blind testingu, bili uvjereni da je riječ o odresku.

Foto: Marina Rendulić

Iskustvo koje vrijedi doživjeti

Slatka sekcija, popularno zvana petits fours, puna je senzacija, a svojevrsni obrat su štrukli, inače, sad već možemo reći, Noelov klasik koji nikad ne razočara, koji dolaze u slanoj varijanti, s ribanim crnim tartufom. Tu eksploziju okusa teško je opisati, vrijedi je kušati. Kako na ovom meniju nema mesa ni ribe, izuzmemo li kavijar, on je cjenovno nešto povoljniji od svojih prethodnika i košta 175 eura po osobi.

Foto: Marina Rendulić

Uz njega možete odabrati i tri varijante sparivanja pića. Odlučite li se za vino, to je dodatnih 105 eura, odaberete li sparivanje s čajevima, to je 80 eura, a kombinacija koktela, vina, piva, sakea... dodatnih je 95 eura. Što god odabrali, iz Noela ćete izaći zadovoljni i obogaćeni za sjajno iskustvo. I, garantiram, mrkvu više nećete gledati istim očima.

Foto: Marina Rendulić

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije