Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kuharska entuzijastica

Zvijezda Facebook grupe recepata: Kuham sve, ali najviše volim jesti vrući burek žlicom iz tepsije, ipak sam ja Bosanka!

Slavko Midzor/PIXSELL
27.03.2024.
u 13:30

Erna Pulić Kawam svojim receptima oduševljava sve u Facebook grupi Starozagrebački recepti te otkriva kako u kuhinji treba mir i koncentraciju

Ako volite kuhati i stalno ste u potrazi za nekim novim receptima i idejama, vrlo je lako moguće da ste se našli u popularnoj Facebook grupi Starozagrebački recepti (ili ste barem samo čuli za nju). Tako u opisu grupe piše: "kaj su kuhale, pekle, dinstale naše mame, bake i prabake, tu u Zagrebu. Svaki vaš recept je dobrodošel, ak je izvorno Zagrebački ili iz okolice Zagreba, a to znači autohtoni, na žalost zaboravljeni domaći recepti... Ima ih jako puno, pa... ajmo ih se prisjetiti i podijeliti sa članovima grupe, pa i šire!"

Među mnogim ženama, u grupi se već dugi niz godina nalazi i kuharska entuzijastica Erna Pulić Kawam, koja je s vremenom postala i zvijezda spomenute Facebook grupe. Njena šarolika i zanimljiva jela gotovo svakodnevno krase naslovnicu grupe, pa smo tako odlučili saznati odakle ta njezina ljubav prema kuhanju dolazi i kako točno nastaju tako fascinantna i krasna jela. 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

"Moja ljubav prema kuhanju, seže još od moje najranije mladosti, od nekih mojih 14-15 godina. S ljubavlju sam uvijek gledala kako moja mama kuha, koja je bila izvrsna kuharica, i tražila od nje, da i ja učestvujem u kuhanju s njom. I tako sam učila od najbolje učiteljice, moje majke", prisjetila se Erna. 

Kaže da je, otkako je završila srednju školu, kuhanje preuzela na sebe jer je do tada usavršila kuhanje svih jela: od slanih do slatkih, od razvlačenja domaćeg tijesta, pečenja domaćeg kruha, raznih juha, raznih punjenih jela, pa sve do domaćih rezanaca i tarana za juhu. 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Kroz život je živjela u brojnim zemljama, pa se to tako odrazilo i na hranu koju kuha. "Kao bebu su me odveli roditelji u Italiju. Živjeli smo u Bergamu dugi iz godina, a vratili smo se nazad u domovinu kad sam bila već skoro djevojka i od tamo sam puno kulinarskih vještina i recepata prisvojila. Kasnije s udajom za muža porijeklom Libanonca liječnika specijalista ginekologije, živjela sam u par mahova u Libanonu, na obali Mediteranskog mora. Tamo sam zavoljela tu orijentalnu i bogatu kuhinju s puno povrća, ribe, maslinovog ulja i puno raznih neodoljivih začina. I naravno kad zavoliš kuhinju neke zemlje, onda želiš i naučiti to kuhati. I ja s obzirom da volim kuhati, odmah sam se primila posla i kuhače", prisjetila se. 

Nakon puno truda i učenja danas kuha sve vrste blisko-istočne hrane. Kako kaže, sviđa joj se njihov način pripreme hrane, puno šarenila na stolu i više vrsta raznovrsne hrane. "Nema kod njih danas je varivo, i ti je to za ručak. Uz to varivo ide još puno raznovrsne hrane, u manjim količinama. Kao razni namazi od povrća, salate itd. Tako da se u našoj kući kuha hrana iz više zemalja što zna biti dosta zanimljivo na našem stolu."

VEZANI ČLANCI: 

Tvrdi da se u kuhinji dobro snalazi, te da je dobar organizator, što je odmah pola posla manje, a što se tiče kuhanja, nitko joj ne pomaže. "Muž i sinovi ne znaju kuhati, osim onih osnovnih par stvari. Ali kad sam u kuhinji sama, tad sam najsretnija i dobro koncentrirana, bez ičijeg ometanja. Sva ta raznovrsna jela, koja se nađu na mom stolu za ručak, nisu sva isti dan kuhana. Ima dosta hrane, koja se spremi u zdjeli s poklopcem i može biti u frižideru do 2-3 dana. Jedino meso, riba, krumpir i još neka jela, to je friško pečeno. Ne kuham ništa ekstra komplicirano, tako da postupak ne traje dugo. Dok kuham, samo sam u tome, i ništa drugo dodatno po kući ne radim, tako da imam sve pod kontrolom, da bude jelo dobro" objašnjava nam. 

Ipak, iako sama kuha, to ne znači da u kuhinji nema baš nikakvu pomoć. Sa suprugom je podijelila zadatke oko kuhinje, tako da on obavlja kupnju namirnica, i tako već dugi niz godina. "Moram priznati da uvijek nabavi jako dobre i friške namirnice, samo često prijeđe granicu u potrebnom. Inače je veliki gurman." Dodaje da hranu fotografira sama, a obožava što šarenije i veselije jer ju to čini sretnom. "Baš kao i moj karakter, jako sam vesela i dinamična osoba. To će potvrditi svi ljudi koji me poznaju. Pravi Ovan po horoskopu", našalila se. 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U već spomenutoj Facebook grupi redovito dobiva hrpu lajkova i komentara podrške, a njezina jela imaju brojne obožavatelje koji ju mole za recepte. "Jako mi je draga i simpatična ta podrška. Ja sam dugi niz godina u toj grupi i sve članice su divne i tako isto i vrijedne i maštovite kuharice. Već smo svi kao prijatelji tamo, a svoje recepte rado dajem i pišem svim članovima koji to od mene pismeno traže", kaže Erna. Nije potrebno ni reći da su njezina jela omiljena među njezinim bližnjima i prijateljima, što ju, poručuje, posebno raduje jer zna da je od njih ta pohvala iskrena. 

Kada je riječ o njezinoj najdražoj kuhinji, to je ipak - bosanska. "Ništa mi draže, nego kad si razvučem burek s mesom, s krumpirom, sa špinatom, s tikvom itd., pa sjednem za stol, i onako direktno iz tepsije, samo žlica mi treba. Ipak sam ja Bosanka, a njima daj pite i ništa im više ne treba. Mada sam tamo živjela samo par godina ... geni su čudo", zaključuje naša simpatična sugovornica. 

Recept za raštiku na dalmatinski:

Komentara 1

PR
prajdali100
18:50 27.03.2024.

...još ako je burek iz Vogošće i ima primjese krmetine,ljepota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije