Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimljivo

Nevjerojatne činjenice o hrani: Neke namirnice možda više nećete gledati na isti način nakon što ovo čujete

unsplash.com
16.08.2021.
u 11:30

Jeste li znali kako se snima reklama za sladoled i što se može napraviti od kikiriki maslaca?

Dok kupujete namirnice po trgovini vjerojatno ne razmišljate previše odakle je koja hrana došla, kako je nastala i što se sve od nje može napraviti, najviše zbog toga što puno takvih informacija nije baš poznato. Znamo otprilike kako nastaje pljeskavica, pašteta, čips, maslac od kikirikija... Ali ne znamo, na primjer, da se jedna od tih namirnica može pretvoriti u nešto vrjednije - dijamant.

Da, znanstvenici na Bayerisches Geoinstitutu u Njemačkoj otkrili su da se od kikiriki maslaca mogu napraviti dijamanti. Prepun je ugljikovog dioksida, a sve što se treba napraviti je izvući kisik iz istog, pa onda izvršiti snažan pritisak na preostali ugljik. I ne, ne možete ovo nikako napraviti kod kuće jer se za pritisak koriste posebni strojevi i metode. 

Dobro je napomenuti i da kikiriki zapravo uopće nije orašasti plod kako mnogi misle, već mahunarka.

Zanimljivo je da se još jedna namirnica može trajno sačuvati, ali ne u obliku vrijednih kamenja nego u onom prvobitnom. Med je proizvod koji jednostavno ne može propasti, ponekad teglica traje i do 3000 godina. Osim toga, nastaje iz nektara i dijelova koji su pčele skupile i na kraju - povratile. Kako su ga one već probavile, med u naš krvni sustav ulazi za manje od 20 minuta. 

Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli

1/8

Sve reklame vezane za hranu izgledaju savršeno i primamljivo, ali ono što se zapravo krije iza kamere i nije toliko ukusno. Primjerice, u reklamama za sladoled koristi se pire krumpir kako bi se moglo nesmetano snimati bez pauza zbog topljenja ove slastice.

Kako tvrde znanstvenici, jabuke su bolje za razbuđivanje od omiljenog napitka - kave - i općenito kofeina u bilo kojem obliku. Osim toga, činjenica koja je nepoznata mnogima jest da potječu iz sorte ruža.

Piletina sadrži nevjerojatnih 266 posto više masti nego prije 40 godina, a najmanje se, uz drugo meso, jede u Indiji. U nekim drugim, siromašnim zemljama, jede se puno crvenog mesa - koje je najčešće od koze.

Iako ono slovi za jednu od najpotrebnije hrane za čovjeka, meso nije ni blizu bogato nutrijentima kao majčino mlijeko - ono je jedina namirnica koja samostalno ima sve potrebne hranjive sastojke.

Sok od naranče, savjetuju stručnjaci, uvijek radite kod kuće jer čak i onaj koji ima natpis da je 100 posto od naranče - nije. Uglavnom je skoro sto posto umjetan. 

Kako prenosi Insider, namirnica koja se može jesti cijela je jaje - svi dijelovi su jestivi, a ljuska je jako bogata kalcijem.

OPG Danijela Šajkunić iz Peroja proizvode domaće voće i povrće:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije