Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Dean i Ayeshi Sherzai

Neurolozi objasnili zašto su orasi tako dobri za zdravlje našeg mozga

Shuttershock
15.07.2021.
u 09:30

Onima koji pate od migrene prehrana bogata orasima (omega-3 masnim kiselinama) može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja, kažu neurolozi

Kad bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga morao izabrati jednu, kaže bračni par neurologa dr. Dean i Ayeshi Sherzai, izabrali bi sjemenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima - orahe.

- Orasi su za sada naviše proučavani orašasti plodovi i zasigurno znamo da su nevjerojatan izvor polinezasićenih masti, jako važnih za rad milijuna manjih arterija koje različite dijelove našeg mozga opskrbljuju kisikom i hranom - objasnili su.

Jedna je nedavna studija tako pokazala da polinezasićene masti (posebno omega-3) mogu umanjiti stres, a druga kaže da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći i u promicanju zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja.

Smrt influencerice (32) šokirala svijet: Pala s litice dok je pokušavala snimiti savršeni selfie!

1/9

Isto tako, onima koji pate od migrene prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja.

- Neke su studije pokazale da ljudi koji redovito jedu orahe imaju zdraviji mozak koji puno rjeđe obolijeva od bilo kojeg oblika demencije - objasnio je Dean Ayeshi za Mind Body Green, a dodaje da uz to, orasi sadrže i mnoge hranjive tvari i minerale koji su potrebni mozgu: poput vlakana, selena, magnezija i kalija.

- A lako ih je i uvrstiti u razne recepte: bilo da spremate povrće, slastice ili samo lagani međuobrok - kažu Ayeshi.

Odličan je, napominju, i maslac od oraha kojeg je dovoljno jednu žličicu dodati u razna jela, a kao najbolji međuobrok za zdrav mozak bračni par preporučuje - šaku samih oraha.

Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!

Komentara 1

Avatar Bayaz the magi
Bayaz the magi
23:07 15.07.2021.

Ima ona teorija da izgled i oblik hrane koju jedeš utječe na onaj organ na koji liči. Smokve.. orasi...pome...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije