Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ

Neprolazni osjećaj umora može biti znak ozbiljnijih problema

spavanje
Photos.com
08.10.2010.
u 10:24

Čak i blaga netolerancija odnosno alergija na hranu može dovesti do osjećaja pospanosti.

Spavate preporučenih sedam ili osam sati, no osjećaj umora jednostavno ne prolazi? Ne postoji li objašnjenje poput nekih poslovnih ili obiteljskih psiholoških opterećenja, svakako bi, preporučaju stručnjaci trebali posjetiti liječnika. Naime, među uzrocima stalnog umora mogu biti anemija, rad štitnjače, pa čak i problemi sa srce.

Ako vaš umor ne prolazi više od mjesec dana, a ne postoji objašnjenje za njega, posjetite liječnika., savjetuje kardiolog Nieca Goldberg, direktor NYU Medical Center Women's Heart Programa.

Iako su uistinu rijetki slučajevi kada je umor povezan s nekom ozbiljnom tegobom nije na odmet navesti nekoliko zdravstvenih problema koji se mogu skrivati iza ovog poremećaja. Među prvima je anemija do koje može doći zbog nedostatka folne kiseline ili vitamina B12, no može je uzrokovati i bolest bubrega. Osim umora kao simptomi se javljaju vrtoglavica osjećaj hladnoće i razdražljivost.

Ništa manje ozbiljna je hipotireoza odnosno neaktivna štitnjača čiji su dodatni simptomi sporost pa čak i sklonost depresiji. Najveći je problem kod štitnjače što se njezino ne-funkcioniranje najčešće uopće ne primjećuje, pa tako mnoge osobe niti ne znaju da imaju problem sa štitnjačom.

- Jedan od razloga umora može biti i netolerancija na hranu., dodaje doktorica Rudy Rivera objasnivši kako čak i blaga netolerancija na hranu može dovesti do osjećaja pospanosti. Najbolje rješenje ukoliko je ovo vaš slučaj je test na alergije na hranu te uklanjanje problematičnih namirnica iz obroka.

Komentara 1

DI
Divya
14:38 12.10.2010.

Mislim da moram liječniku! ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije