Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjesec brkova - Movember

Nenad Korkut: Puštanje brkova jest način da se dopre do šireg kruga ljudi

nenad Korkut
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
04.11.2014.
u 08:51

Akcija Movember nastaje maštovitom kombinacijom engleskih riječi November i moustache (brk), a podržava rano otkrivanje ove zloćudne bolesti.

I ove godine tijekom mjeseca studenog milijuni muškaraca širom svijeta puštaju brkove, a sve u svrhu podizanja svijesti i edukacije o raku prostate.

Akcija Movember nastaje maštovitom kombinacijom engleskih riječi November i moustache (brk), a podržava rano otkrivanje ove zloćudne bolesti.

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Tumor prostate najčešće raste polako i dugi niz godina ostaje ograničen na žlijezdu. Međutim, svi karcinomi prostate ne ponašaju se isto. Neki agresivni tipovi raka prostate rastu i šire se brže od drugih i mogu uzrokovati značajno skraćivanje očekivanog trajanja života u muškaraca. Rizični čimbenici za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika (nasljedna sklonost), hormonalni utjecaji, te čimbenici iz okoliša kao što toksini, kemikalije i industrijski proizvodi.

Foto: screenshot/youtube/ilustracija

Screenshot/Youtube

"Moram naglasiti kako je rak prostate za muškarce (zbog svoje specifične lokalizacije, ali i učestalosti) ono što je rak dojke za žene, no vidljivo je koliko su žene s osvještavanjem javnosti u vezi problema oko raka dojke puno više napravile od nas muškaraca, koji se nažalost ne možemo baš pohvaliti da o raku prostate dovoljno javno zborimo i upozoravamo na njega. Utoliko mi je jako drago da su se stvari ipak pokrenule jer upravo ležeran karakter akcije puštanja brkova jest način da se dopre do šireg kruga ljudi, pogotovo do onih koji izbjegavaju teme koje su vezane za zdravlje, smatrajući ih preozbiljnima ili nečim što se događa nekom drugom, rekao je specijalist ortoped i modni kritičar Nenad Korkut za portal MCorner

"Utoliko mi je jako drago da su se stvari ipak pokrenule jer upravo ležeran karakter akcije puštanja brkova jest način da se dopre do šireg kruga ljudi, pogotovo do onih koji izbjegavaju teme koje su vezane za zdravlje, smatrajući ih preozbiljnima ili nečim što se događa nekom drugom.", rekao je Korkut.

>>Studeni- Mjesec brkova i zdravlja

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
09:25 04.11.2014.

Evo, u Americi nitko ne pusta brkove u studenom. Barem ne zbog raka prostate.

DO
doktorica
12:15 04.11.2014.

ležeran karakter akcije puštanja brkova jest način da se dopre do šireg kruga ljudi...zaista misaono,kakove genijalce uzgaja blaženi naš HZZO,možda to dolazi od stalne plaće i redovitih obroka?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije