Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grr...

Kad si gladan nisi - normalan! Evo zašto postajete razdražljivi

Pekrnica, hrana, slastice, jelo
Foto: Shutterstock
05.04.2017.
u 19:15

Promjena ponašanja javlja se kada padne razina glukoze u krvi. Naš mozak za rad treba jednostavne šećere, poput glukoze

Jeste li primijetili kako se vaše raspoloženje mijenja kad ste gladni, postajete čangrizavi, neki u vašoj okolini bi rekli i "nemogući"?

Dobra vijest za vas, ali na za vašu okolinu, jest da vi osobno niste za to ništa krivi. Bar ne svjesno. 

Promjena ponašanja javlja se kada padne razina glukoze u krvi. Naš mozak za rad treba jednostavne šećere, poput glukoze, a ako razina glukoze jako padne, javlja se razdražljivost, osjećaj ljutnje i nemogućnost obavljanja uobičajenih zadataka.

Ipak, ne reagiraju svi isto na pad razine glukoze. Dok su neki  razdražljivi, u nekim situacijama mogu osjećati vrtoglavicu te im može čak i pozliti, drugi se s niskom razinom glukoze nose puno bolje. Mirniji su, usporeniji i opušteniji. Barem neko vrijeme.

Činjenica je da svi postajemo razdražljivi kad smo gladni, samo neki postaju puno brže. Stvar je u tome koliko vašem tijelu treba da obradi šećere. 

Jaka je povezanost između niske razine šećera u krvi i osjećaja ljutnje i agresivnosti, čak je i studija provedena 1984. godine lako mogla predvidjeti da će netko počiniti nasilje.  

Kada se javlja glad, dolazi i do pojačanog oslobađanja adrenalina koji djeluje na raspoloženje. 

Kada ste gladni, ostaje vam samo jedno, ono logično rješenje - što prije pojedite nešto ako se ne želite pretvoriti u - čudovište!

>>5 razloga zašto ste stalno gladni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije