Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno

Ne možete zamisliti dan bez kave? Ako imate neki od ovih simptoma možda biste trebali smanjiti dozu

Shutterstock
27.03.2021.
u 07:00

Iako vas drži budnima i olakšava obavljanje dnevnih obaveza, pretjerivanje s kofeinom može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.

Odavno nam je poznato da nas kofein 'podiže' i da povećava budnost jer blokira kemikaliju u mozgu koja je povezana s umorom, ali neće vam donijeti neke nadljudske sposobnosti pa pretjerana konzumacija kave kroz dan nije najbolja opcija - iako mnogi to rade.

Prehrambena stručnjakinja dr. sc. Megan Meyer kaže da konzumacija kave može smanjiti rizik od dijabetesa i bolesti srca, ali samo ako je umjerena - za odraslu osobu u prosjeku je dovoljno unijeti 400 miligrama kofeina u danu.

Osim što nije dobro pretjerivati s kavom, stručnjaci kažu da ne biste s njom trebali započinjati dan:

Sve više od toga može uzrokovati zdravstvene probleme poput tjeskobe, mučnine, glavobolje, nesanice, vrtoglavice i drhtavice. Naravno, treba imati na umu i da su neki ljudi osjetljiviji od drugih, pa će tako nekome već jedna šalica kave uzrokovati ubrzani rad srca, dok će se nekome to dogoditi tek nakon cijelog dana ispijanja ovog omiljenog toplog napitka.

Kako prenosi Real Simple, Meyer je rekla da je 400 miligrama kofeina otprilike tri šalice kave, oko 148 ml espressa, čak 11 šalica zelenog čaja i 7 crnog.

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10
Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
18:06 27.03.2021.

Nescaffe je bolji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije