Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
često vam prolazi mislima

Ne možete zaboraviti svoju prvu ljubav? Postoji znanstveno objašnjenje za to!

Shutterstock
11.12.2023.
u 15:30

Prve ljubavi su najčešće vrlo jake emocionalne povezanosti

Bez obzira na to koliko je vremena prošlo i koliko smo partnera promijenili, ponekad jednostavno ne možemo zaboraviti prvu ljubav. Kad se prvi put zaljubilo osjećaji su izuzetno intenzivni i sasvim novi. Prema stručnjacima za veze, to je razlog zašto su prve ljubavi nezaboravne, piše Bustle

"Prve ljubavi su najčešće vrlo jake emocionalne povezanosti. U mnogim slučajevima, dogode se prije nego što se logički dijelovi mozga potpuno razviju i dok hormoni u tijelu divljaju. To stvara gotovo pretjeranu emotivnu vezu kroz otpuštanje kemikalije oksitocina, istog spoja koji veže majke i djecu", otkrio je David Bennett, savjetnik i stručnjak za veze. 

VEZANI ČLANCI:

Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi. Pomaže povezati ljude, potiče nas da se otvaramo drugima i smanjuje bilo kakvu želju za odvajanjem. "Prve ljubavi su jednostavne, ali snažne", dodaje Bennet, a psihijatrica Amy Ricke tvrdi mozak pamti.

Naime, kad se zaljubimo prvi put, niz spojeva poput dopamina, oksitocina i serotonina 'preplave' mozak. Ove kemikalije uzrokuju da se osjećamo dobro, uzrokuju euforiju. "Upravo zato su prve ljubavi iskustva koja u mozgu ostaju potpuno svježa. Često ih je jednostavno nemoguće zaboraviti zbog onoga što takva sjećanja bude u nama", objasnila je Ricke. 

Osim toga, prva ljubav uvelike utječe na sve naše ostale veze tvrde psiholozi. Naime, prvi put učimo kako se želimo osjećati i na koji način nas netko želi. Čak i nakon prekida učimo što znači imati slomljeno srce. Ipak, stručnjaci upozoravaju da prva ljubav ne mora biti ona najbolja i najdublja ljubav.

Ne vole biti u vezi: Ovi horoskopski znakovi najsretniji su kao samci! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije