Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
E, to ne želite dobiti

Ne liječite spolnu bolest? Evo što vam se može dogoditi

veza i svađa
Foto: Thinkstock
27.03.2014.
u 18:48

Neke se lakše liječe, neke teže, a neizliječene bolesti mogu izazvati upalne procese reproduktivnog sustava s ozbiljnim posljedicama

Seksualno prenosive bolesti, kao što im sam naziv kaže, prenose se seksualnim putem s jednog partnera na drugog.

Ove bolesti mogu se otkriti laboratorijskim analizama kao što su analiza briseva s grlića maternice ili serološkim testovima. Najčešće bolesti s kojima se susrećemo su gonoreja (izazvana bakterijom Neisseria gonorrhoeae); sifilis (izazivač je Troponema pallidum); infekcija Trichomonas vaginalisom, klamidija, mikoplazme, bakterijske vaginoze (Gardnerella vaginalis)...
Virološkim analizama mogu se otkriti humani papiloma virus HPV (u vezi je s displazivnim promjenama na vratu maternice), herpes simpleks virus, HIV, hepatitis.

Nijednu od seksualno prenosivih bolesti ne treba uzeti neozbiljno. Neke se lakše liječe, neke teže, a neizliječene bolesti mogu izazvati upalne procese reproduktivnog sustava s ozbiljnim posljedicama. Pojedine bolesti mogu dovesti i do steriliteta, a neke, poput HPV-a, mogu dovesti do karcinoma vrata maternice (uz rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet i pušenje).

Važno je naglasiti da svaka infekcija koja se otkrije zahtijeva terapiju i ponavljanje briseva po njezinu završetku. Podsjetimo da je, primjerice, rak vrata maternice po učestalosti drugi po redu karcinom kod žena, ali u najranijim stadijima ova bolest ne daje nikakve simptome tako da je jedino redovitim ginekološkim pregledima moguće pravodobno postaviti dijagnozu.

>>A kakvu kontracepciju vi koristite?

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije