Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevencija karcinoma

Nastanak i razvoj raka vrata maternice moguće je spriječiti u čak 95 posto slučajeva

karcinom dojke
Foto: Thinkstock
03.03.2014.
u 21:00

Da bi programi probira imali puni učinak nužan je bolji odziv građana

Preventivni pregled može spasiti život! Nažalost, dok god se osjećamo zdravo i bez ikakvih tegoba, mnogi od nas ove riječi ignoriraju.

S time bi se složile i naše sugovornice, specijalistice epidemiologije dr. Andrea Šupe Parun i dr. Melita Jelavić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje ističu:

– Zdrave ljude motivirati zdravljem vrlo je teško. No, to svakako nije i nemoguće, a upravo s tim ciljem pokrenuta je i nacionalna kampanja ranog otkrivanja raka Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Rano otkrivanje najvažnije

– Preventiva i što ranije otkrivanje raka zasigurno polučuju uspjeh u borbi protiv te opake bolesti. Prevencijom želimo smanjiti obolijevanje, a onda posljedično i smrtnost od raka. To se ponekad može postići izbjegavanjem ili uklanjanjem karcinogenih agensa iz naše okoline, promjenom načina života te izbacivanjem loših životnih navika. Međutim, za pojedine vrste raka ne znamo kako ih prevenirati pa je najvažnije što ranije otkrivanje. Ranim otkrivanjem bolesti možemo sačuvati mnoge živote i smanjiti patnje oboljelih te troškove skupog liječenja uznapredovalog raka – objašnjava nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke dr. Andrea Šupe Parun.

Kao motivacija ljudima da se odazovu na besplatne preventivne preglede tu su i pokazatelji koji govore da su, ako se rak debelog crijeva otkrije u vrlo ranoj fazi, prognoze vrlo povoljne, a petogodišnje preživljenje od ovog oblika raka u tom slučaju dostigne 97% bolesnika.

Nastanak i razvoj raka vrata maternice moguće je spriječiti u čak 95 posto slučajeva.

Slab odziv glavni problem

– Rak vrata maternice jedinstvena je vrsta zloćudne bolesti, s obzirom na to da su poznate vrlo uspješne i znanstveno dokazane metode sprječavanja njegova nastanka, a to su organizirani programi probira, cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) te edukacija cjelokupne javnosti – upozorava voditeljica Odjela za prevenciju nezaraznih bolesti HZJZ-a dr. Melita Jelavić.

Cilj kampanje je postići pozitivan aspekt o preventivnim pregledima za rano otkrivanje raka te poslati poruku građanima da mogu napraviti nešto korisno za svoje zdravlje.

– U tu svrhu organizirana je i besplatna telefonska linija 0800 85 86 kojom smo željeli pojednostaviti pristup našim građanima da mogu i ovim putem dobiti sve potrebne informacije o organiziranim besplatnim preventivnim programima za rano otkrivanje raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice te se odazvati na poziv – ističe dr. Melita Jelavić.Koliko je prevencija važna, govore i brojke o novooboljelima te umrlima od ovih zloćudnih bolesti.

Primjerice, u nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke u dva ciklusa otkriveno je više od 2500 karcinoma. Kada je riječ o raku debelog crijeva, na poziv se odazvalo tek 21 posto pozvanih, što je dvostruko manje od zadovoljavajućeg odziva prema dostupnim europskim smjernicama.

– Krajnji cilj svakog probira je smanjenje smrtnosti i poboljšanje kvalitete života oboljelih, stoga sukladno preventivnim aktivnostima moraju biti osigurani kvalitetna skrb i liječenje. U našoj zemlji programi se vremenski provode nedovoljno dugo da bi pokazali učinak na zdravstvene pokazatelje.

No, da bi programi probira i pokazali svoj puni učinak na zdravstvene pokazatelje (pobol i smrtnost) te opravdali uloženi novac, potrebno je postići određeni zadovoljavajući odziv (prema postojećim smjernicama EU za dojku 70%, debelo crijevo 45%, vrat maternice 85%) – zaključuje dr. Jelavić.

Stručnjaci napominju da su metode koje se koriste u tzv. skrining programima u našoj zemlji potpuno sukladne sa svim međunarodnim smjernicama za provođenje programa ranog otkrivanja raka. Treba znati da se preventivni programi probira ne mogu primijeniti na sve oblike raka, ali prevenciju treba iskoristiti tamo gdje je to moguće.

>>Što reći i kako reagirati kad vam netko kaže da ima rak?

>>Lijepe žene golih glava: Ispovijest žene koja se bori s rakom dojke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije