Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz kuhinje bake Roze

Napravite listariće – pomalo zaboravljenu slavonsku slasticu koja se jede za poklade

Vigor Klaić
24.01.2023.
u 14:37

Ovakvi listarići izgledom su slični poderanim gaćama ali su slatki i, za razliku od poderanih gaća koje se pripremaju s kvascem, u njima koristimo sodu bikarbonu pa je priprema neusporedivo brža (i jednostavnija).

– Ne peku se više tako često kao nekada, čak im i naziv nije opće poznat, i mada su pomalo zaboravljeni čak i u Slavoniji, meni će uvijek vratiti najljepša sjećanja na baku Rozu, njene ruke i osmijeh, stari šporet na drva, topli crni čaj i hladne, ali svečane pokladne dane – prisjetila se omiljene slastice svog djetinjstva gastroblogerica Tanja Pastuović Klaić i s nama podijelila recept. 

Foto: Vigor Klaić

Ovakvi listarići izgledom su slični poderanim gaćama ali su slatki i, za razliku od poderanih gaća koje se pripremaju s kvascem, u njima koristimo sodu bikarbonu pa je priprema neusporedivo brža (i jednostavnija). Nema čekanja da se tijesto digne, pa onda i drugo dizanje, ovdje sve ide brzo. Tijesto se jako tanko razvalja, reže u rombove i kroz sredinu zareže pa prži u ulju/masti. Evo i recepta!

Foto: Vigor Klaić

Listarići

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • ¼ - ½ žličice sode bikarbone
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 1 ravna žlica masti
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica rakije ili ruma
  • 2 pune žlice kiselog vrhnja
  • malo naribane limunove korice
  • mast ili ulje za prženje

Foto: Vigor Klaić

Priprema:

U prosijano brašno dodajte sol i sodu bikarbonu pa sve promiješajte. Dodajte jaje, mast, šećer, rakiju, vrhnje i limunovu koricu pa umijesite tijesto. Formirajte tijesto u kuglu pa u disk, zamotajte u foliju i ostavite na hladnom mjestu 15 minuta. Radnu plohu pospite brašnom pa tanko razvaljajte tijesto te ga kotačićem izrežite i pržite listariće u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime boju. Listarići će se tijekom prženja malo napuhnuti, odnosno tijesto će mjestimično ostati šupljikavo. Rupičastom žlicom vadite listariće na kuhinjski papir da se višak masnoće ocijedi. Tople listariće pospite šećerom u prahu i poslužite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije