Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poremećaj

Nakon ovisnosti o seksu govori se i o seksualnoj anoreksiji

frustracija
Photos.com
08.04.2010.
u 08:02

Terapeuti ovaj termin definiraju izbjegavanjem seksa ili intimnosti, iza čega se krije poremećaj intimnosti u vezi

O seksualnim ovisnicima već se moglo čuti, a zvijezde poput Michaela Douglasa ili Tigera Woodsa u medijima su otprije označene kao predatori između plahti. Istodobno, doduše još uvijek vrlo stidljivo i bez zvučnih imena na javnom stupu srama, pojavljuje se dijametralno suprotna kategorija kad su u pitanju poremećaji iz najintimnije sfere - tzv. seksualna anoreksija.

Termin je to koji se sve češće pojavljuje u rječniku američkih terapeuta za partnerske odnose, a nakon The New York Timesa ovom se problematikom u jednoj od svojih emisija pozabavila i Oprah Winfrey.

- Zašto ne bismo premalo seksa tretirali na isti način na koji se to događa sa seksualnom ovisnošću? Veza mi je u gadnoj krizi, a ako se moja partnerica uskoro ne odobrovolji u krevetu, morat ću otići - samo je jedno od pitanja koje muči zabrinutog ljubavnika izgladnjelog aspstinencijom. Seksualna anoreksija brzo je definirana kao duševno, tjelesno i emocionalno stanje izbjegavanja seksa. U prijevodu, riječ je o još jednoj manifestaciji poremećaja intimnosti, koji posljednjih godina kao da kosi odnose i veze.

- Razlozi mogu biti i zdravstvene prirode poput dojenja, menopauze ili lijekova, no najčešće je, nažalost, u pitanju otuđenje u vezama - kaže dr. Drew Pinsky.

Komentara 2

JE
jester
11:52 08.04.2010.

Da li spadam u luđake - budući je položen zavjet doživnotnog celibata (ja osobno) - nakon smrtni bračnog partnera.

ED
edi505
09:19 08.04.2010.

možda se ipak može sa manje seksa nego što se to danas propagira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije