Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedan dojenja

Najveći majčin dar – dojenje

dojenje
Photos.com
02.08.2010.
u 08:00

Ovog tjedna, od 1. do 7. kolovoza, obilježavamo Svjetski tjedan dojenja u više od 120 zemalja u svijetu.

Najbolje što majka može učiniti za svoje novorođenče je dojiti ga, stav je brojnih stručnjaka i liječnika. Nažalost, statistike pokazuju kako u Hrvatskoj čak 50 posto majki odustaje od dojenja već poslije prvog mjeseca djetetova života, a tek 13,4 posto dijete hrane isključivo dojenjem.

 

Loši podaci za Hrvatsku

Podaci su loši ako znamo da je u Švedskoj na majčinim prsima do šest mjeseci čak 97 posto djece, a u Njemačkoj 90 posto.

I Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju barem šest mjeseci dojenja. Ovog tjedna, od 1. do 7. kolovoza, obilježavamo Svjetski tjedan dojenja u više od 120 zemalja u svijetu. Cilj je potaknuti majke na dojenje jer na taj način paze na zdravlje svoje novorođene djece, ali i na sebe.

– Istraživanja pokazuju i kako je najbolja prehrana za novorođenče ona koja podrazumijeva pokretanje dojenja u prvom satu života, isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života kao i nastavak dojenja u drugoj godini ili kasnije – upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

 

Praksa i te kako pomaže

– Smrtnost djece u svijetu smanjena je sa 13 milijuna 1990. na 8,8 milijuna 2008., i to zahvaljujući isključivo dojenju – ističu u UNICEF-u. No, mnoge majke, posebno prvorotkinje, imaju velikih problema s dojenjem, upalama dojki i mastitisom. No posljednjih je godina osoblje u bolnicama puno bolje educirano, a inzistira se na dojenju i mnoga rodilišta imaju titulu “prijatelja djece”. A udruga Roda, koja aktivno pomaže dojenje, često organizira radionice za pomoć novim majkama.

– U početku je išlo teško, ali uz stručnu pomoć i upornost brzo smo se uhodali – kaže majka sedmomjesečne Mie, Lana Krstulović.

Ključne riječi

Komentara 1

DO
donatka
16:02 04.08.2010.

Najveći majčin dar je ljubav, ovo kažem ja koja sam dojila, a uspjela sam kada sam prestala tražiti savjete udruge RODA i javljati se na njihove pozive potpore!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije