Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Muči vas proljetni umor? Evo kako mu se suprotstaviti

Nedostatak vitamina, tjelesne aktivnosti ili sna može prouzročiti umor, smanjenje koncentracije, osjećaj boli i malaksalosti u mišićima i druge simptome
30. travnja 2013. u 12:00 0 komentara 4595 prikaza
spavanje, san,  (1)
Foto: Thinkstock

Sunčano je vrijeme konačno postalo svakodnevica, no, suprotno očekivanjima, mnogi su i dalje ostali nevoljki, štoviše, još umorniji nego u hladnom dijelu godine.

Riječ je o skupini simptoma koji se nazivaju proljetni umor, a manifestira se upravo manjkom snage, malaksalošću i češćom potrebom za spavanjem i tjelesnim odmorom. Uzroci ove skupine simptoma mogu biti različiti, no u mnogim su slučajevima slični. 

– Nepravilna prehrana, koja ne osigurava dovoljno vitamina i minerala za organizam, manjak tjelesne aktivnosti, posebno izražen u zimskim mjesecima, te nedovoljno sna, među najčešćim su uzročnicima specifičnog umora i nevoljkosti koji se mogu jače osjećati u proljeće. Osoba koja osjeća takve simptome prije svega bi trebala uravnotežiti prehranu i obogatiti je sezonskim namirnicama bogatim vitaminima, ali i odvojiti vrijeme za dnevnu tjelovježbu, koja puno pomaže u povećanju energije – objasnila je dr. med. Marijana Božiković.

Iako u velikom broju slučajeva nije riječ o ozbiljnijem zdravstvenom problemu nego o sezonskoj poteškoći, ako su simptomi sve izraženiji, valja potražiti stručnu liječničku pomoć.

>>Stiže ljeto – pripremite se na temperaturu od 30 stupnjeva

Savjeti Regulacija unosa vitamina i min

Savjeti

Regulacija unosa vitamina i minerala putem zdrave prehrane

Svakodnevna tjelesna aktivnost, najmanje od pola sata, može pomoći razbuđivanju organizma i vraćanju energije tijekom dana

Nije bolest, ali... Iako proljetni umor nije ozbiljan zdravstveni problem nego sezonska poteškoća, ako su simptomi sve izraženiji, treba potražiti pomoć

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.