Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Muči vas migrena? Novo istraživanje tvrdi da bi mogla pomoći - riba

shutterstock
04.07.2021.
u 07:00

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje imaju učinak u smanjivanju i sprječavanju boli

Svatko tko je imao migrenu znat će da je to više od puke glavobolje. Od naglog gubitka vida do povraćanja, simptomi mogu biti iscrpljujući. Oni koji redovito pate od migrena pokušat će napraviti sve kako bi ih spriječili, a prema novom istraživanju, konzumacija veće količine omega-3 masnih kiselina moglo bi biti pravo rješenje.

Novo istraživanje, objavljeno u British Medical Journal, podijelilo je 182 osobe (od kojih su 88% bile žene, tipične dobi od 38 godina) koje su patile od migrene između pet i 20 dana mjesečno u tri skupine. Svaka je skupina tada dodala u svoju prehranu određenu količinu omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u dodacima i masnoj ribi, kako piše Metro.

Jedna dijeta povećala je količinu eikosapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) na 1,5 g dnevno i održavala linolnu kiselinu na oko 7% unosa energije.

Mediteranska dijeta: Isprobajte ove prijedloge za cijeli tjedan!

1/2

Druga dijeta povećala je EPA i DHA na 1,5 g dnevno i smanjila linolnu kiselinu na manje od 1,8% energije, dok je druga kontrolna dijeta održavala EPA i DHA na manje od 150 mg dnevno, a linolnu kiselinu na oko 7% energije.

Oni u dvije skupine s visokom omega-3 prehranom, osiguranom formulacijama ulja i maslaca te proteinima poput ribe, imali su značajno smanjenje migrene. Dijeta s visokim omega-3 masnim kiselinama bila je povezana sa smanjenjem za 1,3 sata migrene dnevno i dva dana glavobolje u mjesecu.

U međuvremenu, dijeta s visokim omega-3 i niskim omega-6 zabilježila je smanjenje za 1,7 sati glavobolje dnevno i četiri dana glavobolje mjesečno. Žene u skupinama s visokim omega-3 također su prijavile kraće i manje ozbiljne glavobolje u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini.

Smatra se da je to zbog učinka omega-3 masnih kiselina na smanjenje boli, koji se suprotstavljaju omega-masnim kiselinama koje mogu pogoršati bol i izazvati migrenu.

Stručnjaci, uključujući Sveučilište Sjeverne Karoline, rekli su da studija ima ograničenja, uključujući da je ograničena na relativno mlade žene, no da su rezultati ohrabrujući.

- Iako dijete nisu značajno poboljšale kvalitetu života, proizvele su velika, snažna smanjenja učestalosti i težine glavobolje u odnosu na kontrolnu prehranu - rekli su autori studije. - Ova studija pruža biološki vjerojatan dokaz da se bol može liječiti ciljanim prehrambenim promjenama kod ljudi. -

Hrana koja je bogata omega-3 masnim kiselinama:

Skuša
Losos
Kamenice
Brancin
Srdele
Pastrva
Srdela
Alge
Chia sjemenke
Sjeme konoplje
Sjemenke lana
Grah
Orasi

Viralni recept za mini jaja oduševio je internet: Neki upozoravaju da su opasna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije