Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dijeta Viva Mayr

Mršavite, a i dalje uživajte u maslacu, hamburgerima i vinu

hrana
Arhiv VL-a
26.07.2010.
u 12:00

Ključna ideja dijete Viva Mayr je da zdravlje i izgled ovise o dobroj probavi. Dijeta hranjenu pristupa zdravorazumski te uvodi male promjene u prehrani, koje pacijent čak i ne primijeti.

Želite izgubiti koji kilogram, a i dalje uživati u maslacu, hamburgerima i čaši vina? To je navodno moguće s dijetom Viva Mayr, uz koju mršave bogati i slavni. Ova dijeta, kažu, hranjenju pristupa zdravorazumski te uvodi male promjene u prehrani, koje pacijent čak i ne primijeti, ali znače puno za dobro zdravlje i liniju. U samo dva tjedna iz tijela odlaze toksini, te se postiže mršavost i mladolik izgled. Plan je izmislio dr. Harald Stossier, koji vodi kliniku Viva Mayr u Austriji, čiji su klijenti supermodeli, ali i ruski milijarderi.

Ključna ideja ove dijete je da zdravlje i izgled ovise o probavi. Dr. Stossier kaže da ne možemo profitirati od zdravih sastojaka hrane ako oni nisu pravilno i potpuno probavljeni. Stoga, ako jedemo pravilno, onda naše tijelo od hrane prima maksimalno te ne nakupljamo masnoću na pogrešnim mjestima.

Dr. Stossier sastavio je deset jednostavnih pravila:

1. Svaki zalogaj žvačite 30 do 40 puta.

Dobro prožvakana hrana je već napola probavljena, tako da ostatak probavnog sustava više ne mora toliko teško raditi da bi apsorbirao nutritijente. Također, ako više žvačemo, manje jedemo jer mozak znatno prije registrira da smo siti.

2. Ne pijte dok jedete.

Trebalo bi piti do tri litre vode dnevno između obroka. Ali, pijenje za jela razvodnjava probavne enzime i oni su manje efikasni. Ako već morate piti dok jedete, pijuckajte biljni čaj ili - vino. Jer, vino treba probaviti kao i hranu tako da ne razvodnjava slinu i ne slabi probavu.

3. Doručkujte kao kralj i lagano večerajte.

Naš se probavni sustav obnavlja dok spavamo, pa je efikasniji ujutro. Stoga je doručak dobro vrijeme za težu hranu. Naš se probavni sustav umara prema večeri, pa bi tada trebalo jesti manje. Kažu da ovakvo hranjenje, u harmoniji s našim tijelom, usporava starenje.

4. Nikad ne jedite sirovo nakon 16 sati.

Sirova hrana je najteža za probavljanje. Ako jedete sirovo nakon 16 sati rezultat je vrenje, što usporava probavu, pa dovodi do nadutosti i smetnji.

5. Izbjegavajte obroke nakon 18 sati.

Što kasnije jedemo, to je teže našem tada umornom tijelu probaviti hranu. Također, ako rano večerate, ujutro ćete biti gladni, a to je dobro jer tada i morate jesti jaču hranu. Ako ste ipak gladni nakon 18 sati, uzmite mali obrok koji ćete lako probaviti.

6. Nikad ne jedite kad ste u žurbi ili pod stresom.

Ako se naše tijelo bori sa stresom, onda neće pravilno probaviti hranu. Naime, kad smo pod stresom sva naša energija usmjerava se prema mozgu i mišićima, jer se tijelo priprema za reakciju “bori se ili bježi”. Stoga je probava tada slaba.

7. Vježbajte svaki dan.

Moramo se dovoljno kretati kako bismo sagorjeli kalorije koje smo unijeli ili će se one uskladištiti u salo. Ali, važna je redovitost, a ne intenzitet vježbanja. Zato je dobra vijest da je dnevno brzo hodanje bolje od kilometarskog trčanja jednom tjedno. Krećemo li se, također pomažemo probavi.

8. Jedite dvaput više lužnate nego kisele hrane.

To jednostavno znači da jedemo manje mesa i brze hrane, a posvetimo se povrću, orašastim plodovima i sjemenkama. Neumjerena kiselina uzrokuje nadimanje i pospješuje starenje. Zato pravilan unos kisele i lužnate hrane pomaže da ostanete mršavi i mladoliki.

9. Prestanite jesti baš prije nego što ste siti.

Jednostavno - jedemo li više nego što možemo probaviti, dobit ćemo na težini.

10. Jedite više šarenog voća i povrća.

Jarko obojeno voće i povrće ima više antioksidansa koji štite stanice od slobodnih radikala - odgovornih za starenje, i povezanih sa srčanim bolestima i rakom.

Ključne riječi

Komentara 3

FE
Felicijen
19:25 26.07.2010.

Za mjesec dana će svi savjeti biti potpuno suprotni ovima. Pa pričekajmo s večerom iza 18,00 sati još tih mjesec dana...

ŠI
Šiljka
13:29 26.07.2010.

Kretanje, kretanje i zdrava probava koja proizlazi iz kretanja ( i jogurta b*aktiva LGG), uz , dakako, zdrav način života općenito i zdravlje je tu!

SZ
satan_zagorski
13:38 26.07.2010.

opet gluposti...nemoj jest poslije 18 sati??? a kaj ak spavam do podne jer radim cijelu noć? jel onda doručak ručak, a ručak večera? ljudi, ako hoćete bit zdravi jedite raznovrsno, a ako hoćete bit mršavi nemojte jest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije