Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Može li se Hrvatska ugledati? Turistička meka radikalnim potezom štiti povijesnu jezgru

Nepoželjnima u gradu takve kulturne baštine proglašene su kebabdžinice, fast-food restorani i kiosci koji prodaju pizzu na komade, dok su slastičarnice ostale pošteđene.
09. svibnja 2017. u 23:50 3 komentara 2957 prikaza
fast food
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Gradsko vijeće Venecije zabranilo je otvaranje novih fast-food restorana, piše Local.

http://achilltourism.com Čudo prirode Prekrasna pješčana plaža 'ukazala' se opet nakon 33 godine!

- Moramo se hitno početi boriti protiv degradacije kulture u gradu jer smo mi ipak na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine - kazala je vijećnica koja je predložila mjeru Francesca Da Villa. - Turisti jedu gdje god hoće i vlada dojam da se premalo brinemo za grad. S vremena na vrijeme pojavljuju se fotografije vrećica od hrane po ulicama - dodala je. 

Nepoželjne kebabdžinice

Nepoželjnima u gradu takve kulturne baštine proglašene su kebabdžinice, fast-food restorani i kiosci koji prodaju pizzu na komade, dok su slastičarnice ostale pošteđene. Uredba se odnosi samo na otvaranje novih mjesta s fast-food hranom, a oni koji već rade moći će nastaviti prodavati, no Da Villa najavljuje da će se i njihov rad morati promijeniti. 

Prije nekoliko dana Venecija je uvela i nekoliko mjera s ciljem smanjenja broja turista u prenatrpanom gradu. Gradonačelnik Luigi Brugnaro je kao prioritet nakon izbora 2015. stavio "obuzdavanje" masovnog turizma, a navodno ga podržavaju i stanovnici Venecije. Koliko je njihov bunt prema turistima otišao daleko dovoljno govori i činjenica da su se prošle godine gradom širili leci s porukom: "Turisti, odite kući. Uništavate ovo područje". 

Foru Seasons Luksuzni lanac hotela Iz Londona stiže odlična vijest za Hrvatsku!

Lokalno stanovništvo se često i u Hrvatskoj žali na prevelike gužve u gradovima, što se posebno odnosi na Dubrovnik koji je također, kao i Venecija, ne popisu UNESCO-ove svjetske baštine, kao i na nekulturu turista koji im uništavaju normalan život. Možda je primjer Venecije nešto što treba slijediti kako bi se zaštitila bogata kulturna baština koju smo naslijedili od naših predaka kako bi je očuvanu predali onima koji dolaze iza nas.  

 Neil Garner Monarch Holidays širi posao s Hrvatskom Letjet ćemo šest puta tjedno iz Britanije za Zagreb Gospić TURISTIČKA PATROLA Ico proveo cijeli život u 200 metara, a Bruce se preselio iz Seattlea u Liku Plitvička jezera plitvička jezera Talijanka je tu rodila, Njemica bi da je pokopaju, Nizozemac je bliži Bogu...
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
  • Avatar njofra_
    njofra_:

    Nadam se da se neće u Veneciju ugledati. I pisac teksta bi to napisal da je skoro bil u Veneciji.

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    zadnja rečenica je smiješna. koja je to kulturna baština koju smo naslijedili od naših predaka?! koji su to 'naši preci'? iliri, rimljani, grci. austrijanci, mađari..? jer naše, baš naše, kulturno blago, je dosta rijetko i maleno. mi se dičimo rimskim ... prikaži još! građevinama, grčkim, turskim... (alka je turska, btw...) dubrovnik? kad je to bilo hrvatsko, povijest dubrovnik je odvojena od povijesti hrvatske, tek nakon propasti dubrovačke republike hrvati masovno naseljavaju to područje, koje su im stari dubrovčani branili. baš se lijepo kititi tuđim perjem. hrvatska kultura, baština. a venecija, zabraniti kebabdžinice, to je samo jedna u nizu koraka u borbi protiv najezde muslimana. jeste li se ikad zapitali zašto muslimani ne prihvaćaju našu kuhinju, alkohol, a mi tako rado prihvaćamo njihove kulturne i gastronomske stvari? zaštp ne postoji u npr. s arabiji mesnica u kojoj se služi svinjetina? da podsjetim, s arabija je u unovom vijeću za ljudska prava, ušla je i u vijeće za ženska prava.