Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvaju baštinu

Može li se Hrvatska ugledati? Turistička meka radikalnim potezom štiti povijesnu jezgru

fast food
Foto: Thinkstock
1/4
09.05.2017.
u 23:50

Nepoželjnima u gradu takve kulturne baštine proglašene su kebabdžinice, fast-food restorani i kiosci koji prodaju pizzu na komade, dok su slastičarnice ostale pošteđene.

Gradsko vijeće Venecije zabranilo je otvaranje novih fast-food restorana, piše Local.

- Moramo se hitno početi boriti protiv degradacije kulture u gradu jer smo mi ipak na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine - kazala je vijećnica koja je predložila mjeru Francesca Da Villa. - Turisti jedu gdje god hoće i vlada dojam da se premalo brinemo za grad. S vremena na vrijeme pojavljuju se fotografije vrećica od hrane po ulicama - dodala je. 

Nepoželjne kebabdžinice

Nepoželjnima u gradu takve kulturne baštine proglašene su kebabdžinice, fast-food restorani i kiosci koji prodaju pizzu na komade, dok su slastičarnice ostale pošteđene. Uredba se odnosi samo na otvaranje novih mjesta s fast-food hranom, a oni koji već rade moći će nastaviti prodavati, no Da Villa najavljuje da će se i njihov rad morati promijeniti. 

Prije nekoliko dana Venecija je uvela i nekoliko mjera s ciljem smanjenja broja turista u prenatrpanom gradu. Gradonačelnik Luigi Brugnaro je kao prioritet nakon izbora 2015. stavio "obuzdavanje" masovnog turizma, a navodno ga podržavaju i stanovnici Venecije. Koliko je njihov bunt prema turistima otišao daleko dovoljno govori i činjenica da su se prošle godine gradom širili leci s porukom: "Turisti, odite kući. Uništavate ovo područje". 

Lokalno stanovništvo se često i u Hrvatskoj žali na prevelike gužve u gradovima, što se posebno odnosi na Dubrovnik koji je također, kao i Venecija, ne popisu UNESCO-ove svjetske baštine, kao i na nekulturu turista koji im uništavaju normalan život. Možda je primjer Venecije nešto što treba slijediti kako bi se zaštitila bogata kulturna baština koju smo naslijedili od naših predaka kako bi je očuvanu predali onima koji dolaze iza nas.  

Komentara 3

DU
Deleted user
00:47 10.05.2017.

Nadam se da se neće u Veneciju ugledati. I pisac teksta bi to napisal da je skoro bil u Veneciji.

Avatar nekakav
nekakav
07:01 10.05.2017.

zadnja rečenica je smiješna. koja je to kulturna baština koju smo naslijedili od naših predaka?! koji su to 'naši preci'? iliri, rimljani, grci. austrijanci, mađari..? jer naše, baš naše, kulturno blago, je dosta rijetko i maleno. mi se dičimo rimskim građevinama, grčkim, turskim... (alka je turska, btw...) dubrovnik? kad je to bilo hrvatsko, povijest dubrovnik je odvojena od povijesti hrvatske, tek nakon propasti dubrovačke republike hrvati masovno naseljavaju to područje, koje su im stari dubrovčani branili. baš se lijepo kititi tuđim perjem. hrvatska kultura, baština. a venecija, zabraniti kebabdžinice, to je samo jedna u nizu koraka u borbi protiv najezde muslimana. jeste li se ikad zapitali zašto muslimani ne prihvaćaju našu kuhinju, alkohol, a mi tako rado prihvaćamo njihove kulturne i gastronomske stvari? zaštp ne postoji u npr. s arabiji mesnica u kojoj se služi svinjetina? da podsjetim, s arabija je u unovom vijeću za ljudska prava, ušla je i u vijeće za ženska prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije