Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Mnogima iznenađujuće: Evo koja je zemlja svijeta najskuplja za život

shutterstock
29.11.2023.
u 09:30

U glavnom gradu živi samo oko 3000 ljudi i standard je jako visok, a često se nazivaju i poreznim rajom.

World of Statistics, platforma koja se bavi skupljanjem podataka i statistikom, objavila je popis najskupljih zemalja za život na svijetu. Za mnoge možda iznenađujuće, prvo mjesto na ovom popisu zauzeli su Bermudski otoci, dok je odmah iza njih Švicarska.

Kajmanski su otoci zauzeli treće mjesto, a slijede ih Bahami, Island, Singapur, Barbados, Jersey, Norveška i Danska. Inače, u glavnom gradu Bermudskih otoka živi samo oko 3000 ljudi, a standard je jako visok. Često se nazivaju i poreznim rajom jer imaju mnoštvo osiguravajućih tvrtki i kreditnih ustanova.

 

Također, najvažnija gospodarska grana im je turizam s oko 40% društvenog bruto proizvoda, a nezaposlenosti gotovo da ni nema. Iz proračuna se izdvaja više od 80% za socijalna davanja i obrazovanje.

Za usporedbu, prosječni mjesečni troškovi četveročlane obitelji u Hrvatskoj iznose 2.397,6 € bez stanarine, dok su na Bermudama 6.830,2 €. Procijenjeni mjesečni troškovi za jednu osobu u Hrvatskoj iznose 690,0 € bez stanarine, a na Bermudskim otocima čak 1.876,5 €.

VEZANI ČLANCI: 

Troškovi života na Bermudama u prosjeku su 189,5% viši nego u Hrvatskoj, dok je najamnina je viša 558,3%. Popis od 140 najskupljih zemalja za život završava se s Pakistanom na zadnjem, odnosno Indijom na predzadnjem mjestu.

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije