Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Mislili ste da ne volite sladoled od kave? Niste još probali onaj pravi!

Ovaj domaći sladoled od kave napravljen je baš kao starinski sladoled! Tu je krema od žumanjaka u koju se pomiješa fino, gusto vrhnje za šlag i sve se na kraju umuti u aparatu za sladoled da biste dobili savršeno gladak i kremast desert.
26. srpnja 2022. u 07:33 0 komentara 381 prikaza

Sladoled od kave nije najpopularniji među sladoledoljupcima, ali kad je dobar, stvarno dobar, neće ostati niti jedan liz, pa čak ni kod publike koja ga preskače kad god može, kaže naš poznati chef Filip Horvat. Uvjerite se sami u njegove riječi!

 | Autor :

Sladoled od kave

Sastojci:

350 ml punomasnog mlijeka

150 g šećera

120 g cijelih zrna kave (bez kofeina osim ako ne želite kofein u sladoledu)

prstohvat soli

350 ml vrhnja za šlag

5 većih žumanjaka

1/4 žličice ekstrakta vanilije

1/4 žličice sitno mljevene kave

 | Autor :

Priprema:

Zagrijte mlijeko, šećer, kavu u zrnu, sol i 120 ml vrhnja za šlag u srednjoj posudi dok ne postane sasvim toplo, ali ne smije zakipjeti. Nakon što se smjesa zagrije, poklopite, maknite s vatre i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi. Ulijte preostalo vrhnje u metalnu posudu srednje veličine koju ste stavili na led u većoj posudi. Postavite cjedilo na vrh posude pa odložite na stranu. Ponovno zagrijte mješavinu mlijeka i kave, na srednjoj vatri da postane vruća, ali ni sad ne smije zakipjeti. U posebnoj posudi umutite žumanjke. Zagrijanu smjesu mlijeka i kave polako ulijevajte u žumanjke neprestano miješajući da se žumanjci ne bi skuhali. Zagrijane žumanjke prebacite u lončić. Neprestano miješajte smjesu za kremu na srednjoj vatri stružući dno dok miješate, dok se smjesa ne zgusne. To može potrajati oko 10 minuta. Pritisnite zrna kave kroz cjedilo kako biste dobili što više okusa kave pa ih odbacite. Umiješajte vaniliju i sitno mljevenu kavu, te miješajte dok se ne ohladi. Smjesu dobro ohladite u hladnjaku, a zatim je zamrznite u aparatu za sladoled prema uputama proizvođača.

 | Autor : Foto: Shutterstock

Zdravo osvježenje Uz recept Jadranke Boban Pejić za veganski sladoled od čokolade uživajte kao nikad u omiljenoj poslastici Osvježanje u čaši Savršeni osvježavajući desert od dinje ne sadrži šećer, a poslužuje se sa sorbetom od dinje i Aperola! Omiljena poslastica Uz ovaj recept nama je svaki dan praznik – počastite se neopisivom sladolednom divotom i uživajte! Iskustva poznatog kuhara Sladoled od kave? Ako je stvarno dobar, ni najvećem skeptiku neće ostati ni liz
Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Uplift.hr
ZLATA VRIJEDNI
Znate li što u karijeri vrijedi više od novaca?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.