Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Veli Lošinj

Ovdje je aristrokracija dolazila na odmor: Jedno od omiljenih odredišta na Jadranu

Veli Lošinj: Turistička patrola Večernjeg lista
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/41
21.07.2023.
u 09:52

Turistička patrola Večernjeg lista posjetila je Veli Lošinj.

Evo ga, Phil! Uzvikuje Marinela dok Marko zaustavlja gumenjak na pučini između Lošinja, Ilovika i nešto udaljenije Silbe. Kako neka peraja izranja iz mora, tako njih dvoje govore imena dobrih dupina koji nedaleko od nas iskakaju i zaranjaju, njihove karakteristike i zanimljivosti iz njihova svijeta. U moru kod Lošinja ima oko 250 jedinki, ove godine bilo je i puno beba dupina, doznajemo od Marinele i Marka, istraživača iz instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja koji se bavi proučavanjem ovih životinja:

- Phila znamo još od 1990. Uz njega je vrlo često njegov najbolji prijatelj Monk, u posljednjih 30 godina istraživanja, u većini slučajeva njih dvojica su skupa. Kako prepoznajemo tko je tko? Pa po njihovim leđnim perajama, one su jedinstvenog oblika, imaju jedinstvene ureze, to je glavni način. A da bi ih lakše popamtili, dajemo im imena – govori Marinela, objašnjavajući kako izgleda morski svijet ovih životinja u kojem je mladunčad vezana uz majku i ima tete čuvalice.

VIDEO Veli Lošinj: Turistička patrola Večernjeg lista

Slatki život u bojama

Skupina turista na gumenjaku nedaleko od našeg fotografira dupine, zadovoljna i puna dojmova dvosatnog izleta (60 eura) na kojem su vidjeli 15-ak životinja. Institut Plavi svijet prije dvadeset je godina u svojim prostorijama na rivi u Velom Lošinju otvorio edukacijski centar o moru, jednu od glavnih turističkih atrakcija mjesta. Tu ćete doznati puno o morskim kornjačama i dobrim dupinima, možete kupiti i suvenire te posvojiti dupina (godišnji paketi 30-55 eura), za što ćete dobit člansku iskaznicu Plavog svijeta, certifikat i, ovisno o paketu, narukvice, magnete, pernice...

Uplovljavajući u porat gledamo koloritna pročelja kuća na rivi gdje pronalazimo "krivca" za unošenje jarkih boja u život mjesta. To je Tihana Dakić-Barichevich, ima agenciju Turist limun zeleno-žutog pročelja, s vratima boje ciklame. - Sve su fasade bile krem, a ja sam htjela boje pa sam prije 30-ak godina obojila svoju. Susjedi su nastavili - kaže Tihana, vlasnica i tri apartmana koje je uredila poput umjetničkih djela, nazvavši ih La Dolce Vita.

VEZANI ČLANCI 

Unajmite li smještaj preko nje, dobit ćete i kupone s popustima za posjete brojnim otočkim atrakcijama i proći povoljnije, a ona će dati sve od sebe da smještaj bude po vašoj mjeri, poput onog kojeg smo mi imali u besprijekornoj Ciao Belli na rivi (73 eura, s doručkom). - Prosječna cijena smještaja u apartmanima u Velom je 80 eura u sezoni, izvan nje 50 – govori Tihana, svojevrsna kreativna direktorica otoka koja restaurira kuće, pravi mozaike na gradskim klupama, prima goste iz cijeloga svijeta koji dolaze na miomirisni otok vitalnosti i klimatsko lječilište još od 19. stoljeća, ukazom Austro-Ugarske čijoj je aristokraciji Lošinj bio jedna od omiljenih odmorišnih destinacija pa su tu izgradili brojne vile i ljetnikovce koji i danas krase otok.

Formula lošinjskog zraka

- Stjenovita obala, borova šuma, ruža vjetrova i morska trava posidonija – navodi direktor TZ Lošinj Dalibor Cvitković glavne čimbenike kvalitete lošinjskog zraka. Od Cvitkovića doznajemo i o brojnim događanjima u Velom Lošinju, o "Bogorodici sa svecima i anđelima" Bartolomea Vivarinija, u župnoj crkvi sv. Antuna Opata Pustinjaka, kinu koje radi cijelu godinu... Tu su i Ljubičić teniska akademija, lječilište, dječja odmarališta... Sve izgleda i miriše savršeno.

A plaže? Njih je i svugdje i nigdje, ovisno što tražite.

OCJENE

Gostoljubivost i susretljivost: 10
Čistoća i urednost mjesta: 10
Plaže: 7
Raznolikost smještaja: 9
Kvaliteta ugostiteljske ponude: 10
Sadržaji za djecu: 10
Događanja: 10
Opskrbljenost: 8
Autohtonost: 10
Opći dojam: 10
Ukupna ocjena: 94

Veli Lošinj 94

Selce 90
Pomer 89
Valbandon 87
Ika 86
Metajna 85
Omišalj 82
Trget 81
Lukovo 79
Bakarac 76
Dajla
Mandre
Vrsi
Vrgada
Kožino
Tribanj
Prvić Luka
Pirovac
Tribunj
Jadrtovac
Rogoznica
Podgora
Okrug
Stobreč
Zaostrog
Zaton
Komarna
Viganj
Drače

VIDEO Turistička patrola Selce

Komentara 1

Avatar 365dias
365dias
10:10 21.07.2023.

nije austro ugarska aristokracija dolazila u veli lošinj, nego u mali lošinj - u njemu se nalaze sve najpozantije vile iz tog vremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije