Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETI NUTRICIONISTA

Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali

Shutterstock
31.10.2020.
u 07:00

Monica Reinagel, svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće.

Konzumacija 'obične', crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane. 

Odrezak
Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Šokantni zaključci istraživanja: Deset načina na koje će nas pandemija promijeniti!

Svinjska mast
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala. 

Krumpir
Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.

Je li bolje za zdravlje piti punomasno ili mlijeko s manje mliječne masti?

1/2
Ključne riječi

Komentara 26

SS
sokac sa drave
10:14 31.10.2020.

Mi sokci nismo nikada vjerovali propagandama raznih ulja pogotovo maslinovog ulja tako da i dan danas kuhamo na svinjskoj masti a ulje ide samo u salatu.Lobisti maslinovog ulja idu tako daleko sa prevarama da svojim uljima daju razne predikate na primjer super djevicansko ulje sto u prevodu seksisticki znaci nevino ulje kao djevica ili na hrvatskom jeziku ulje koje nije sexano(hebeno).Madjarski naucnici su stali u obranu svinjske masti i dokazali da je ustvari mast najzdravija jer podnosi velike temperature ,ne pregori brzo kao sva ulja.

ZB
Zlatan.balkanac
08:47 31.10.2020.

Naši roditelji odrasli na tome pa i ja... a naši mladi gledaju teve i vjeruju lažima o prehrani.... nekakvi tam izmišljaju hranu i uništavaju prirodnu hranu.. djeca jedeju smeće i apoteka dućana.... ja odrastao na prirodnoj hrani... moja djeca jela miksanu domaću hranu a ne smeća iz dućana eno ih linija ko u manekeni.... a nezna šta je hrana iz vrećice... ... mast je lek za sve od krvotoka do srca i tako dalje... bog nam sve dao a narod ne veruje bogu i što je on dao prirodno nego tam nekom šarlatanu

NE
nešperlin
12:39 31.10.2020.

Međimurske slaninena kruh,češnjak narezuckati,posipati malo čili papričice se mladi luk...zakon . Ili jaja pečena na slaninama ssa prepečenim krujom...mmm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije