Naslovnica Lifestyle

Mali Puležani poslali poruku pušačima: Cijeli dan skupljali smo čikove u našem parku

Inicijatorica akcije je bivša odbojkaška reprezentativka Jana Milin Herceg, koja priprema još akcija za poboljšanje uvjeta života u Puli
14. kolovoza 2019. u 16:20 0 komentara 332 prikaza
Foto: Facebook/Jana Milin Herceg

Bivša odbojkašica, a danas trenerica odbojke i magistrica ljudskih resursa, Jana Milin Herceg, organizirala je akciju sakupljanja opušaka na Trgu kralja Tomislava na Verudi u Puli. Djeca su se rado uključila i natjecala tko će skupiti više. Nakon samo pola sata uspjeli su napuniti oko 15 plastičnih čaša, a ovoga petka, 16. kolovoza u 19:30 organizirano je i posebno druženje koje će trajati oko sat vremena, a u središtu su osobe s invaliditetom.

Odlična akcija Udruga 'Volim Vlašići' bori se protiv opušaka na našim plažama, a evo kako

Jana, koja inače radi u Prihvatilištu za beskućnike, svakodnevno šeće parkom sa svojom djecom, a iako je park čist, uočila je kako ima puno opušaka između šljunka. 

 | Autor : Facebook/Jana Milin Herceg Foto: Facebook/Jana Milin Herceg

"Moje mlađe dijete od godinu i dva mjeseca skuplja sve po podu i tako sam vidjela da je sve puno opušaka u šljunku u parku. Sljedeći dan su dečki bacili papirić na pod pa sam iskomentirala kako bi trebalo sve to počistiti jedan dan, a jedan dečko je dodao kako bi on to radio uz nagradu od 100 kuna. I rekla sam hajde, hajdemo to napraviti kao natjecanje uz nagradu", izjavila je bivša profesionalna odbojkašica koja je odbojku igrala za američko sveučilište, ali i za hrvatsku reprezentaciju.

 | Autor :

Iako na kraju nagrada i nije bila toliko bitna jer se nekako izgubila u cijeloj priči, djeca su dobila rukavice, vodu i plastične čaše te su marljivo skupljali opuške, a na kraju je svatko dobio otprilike isti iznos kovanica za kupovinu sok. 

 | Autor : Facebook/Jana Milin Herceg Foto: Facebook/Jana Milin Herceg

Dobra inicijativa proširila se i do zamjenika gradonačelnika Pule Roberta Cveka koji je odmah idući dan dogovorio prijem kod gradonačelnika Borisa Miletića u Komunalnoj palači koji će djeci sigurno ostati u lijepom sjećanju.

MJESTO U ŠPANJOLSKOJ Evo što sve možete dobiti besplatno ako im skupite punu čašu opušaka s plaže

"Djeca su izašla jako sretna i oduševljena s prijema, fotografirali su se i dobili simbolične poklone, a gradonačelniku su dali posebnu plaketu s porukama zašto vole Trg. Iznenadilo me kada su dan nakon toga samoinicijativno napravili grupu na društvenoj mreži Viber i sami sebe nazvali "Čuvari okoliša". U toj grupi se nalazi petnaestero djece od prvog do osmog razreda osnovne škole. Jako su zainteresirani za nove akcije i sviđa im se sama interakcija. Pričamo o okolišu i što bismo još mogli promijeniti", rekla je Jana uvijek puna energije i spremna na šalu. 

 | Autor : Facebook/Robert Cvek Foto: Facebook/Robert Cvek

Iako je naišla na nekoliko negativnih komentara mama koje nisu bile zadovoljne što djeca rukavicama skupljaju opuške s prljavog poda, Jana kaže kako su je upravo takvi komentari doveli do nekih novih ideja.

Čini se kako je ovo tek početak mijenjanja grada Pule jer ova mama već ovoga petka na istom Trgu kralja Tomislava organizira predavanje o životu s invaliditetom, gdje će svoju priču ispričati stolnotenisačica bez noge Dina Pervan Rabelo, Marin Giljanović u kolicima i profesorica Danijela Maružin, a djeca će ponovno biti prisutna i postavljati pitanja. 

Anketa Kako se dopisujete: Jeste li u timu Whatsapp ili Viber?

"U parku postoji posebna ljuljačka za osobe s invaliditetom koja nije funkcionalna, a koju koriste i djeca. Htjela sam nešto poduzeti u vezi toga ili barem pokrenuti raspravu. I ovdje će djeca imati glavnu ulogu i postavljati pitanja i to na mikrofonu, a onda ćemo mi odrasli djelovati", rekla je te dodala kako se nada dobrom odazivu. 

Sam cilj predavanja je čuti priču osoba s invaliditetom i što oni misle o ljuljanju djece na potrganoj ljuljački. Jednako tako želi ih naučiti da shvate različitosti kroz neformalnu edukaciju. 

 | Autor :

"Želim da djeca  budu pokretači. Ne znam koliko roditelje možemo promijeniti, ali zato možemo utjecati na mlade mozgove koji će onda svojoj djeci prenijeti ispravne vrijednosti. Sve ovo radimo za dobrobit građana Pule. Možda se ovom akcijom potakne još nekoga na djelovanje." 

Jana već ima nekoliko planova za budućnost, a od nje možemo očekivati samo hvalevrijedne akcije. 

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske proizvode:

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.