Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Mala Mayo klinika u srcu Europe

Bolnica „Sv. Katarina
Foto: PR FOTO
1/7
PR
Autor
PR članak
02.11.2015.
u 07:30

Specijalna bolnica „Sv. Katarina“ u Zaboku, 40-ak kilometara od Zagreba, po mnogočemu se izdvaja od domaćih zdravstvenih ustanova. Ortopedija, specijalističko- konzilijarne ambulante, kirurgija, neurologija, fizikalna medicina i rehabilitacija, anesteziologija, reanimatologija i intenzivno liječenje te radiologija djelatnosti su kojima stručni timovi ove bolnice, uz suvremenu opremu i kroz, u nas nov, individualizirani pristup svakom pojedinom pacijentu, omogućuju najbrži povratak u uobičajen život i najkvalitetnije rješenje zdravstvenih problema.

Sv. Katarina“ europski je centar izvrsnosti. Koje je kriterije trebalo zadovoljiti? Tko je sve prepoznao kvalitetu i stručnost bolnice „Sv. Katarina“?
Bolnica „Sv. Katarina“ je europski centar izvrsnosti za suvremenu dijagnostiku, ortopedske zahvate te kirurgiju kralješnice s liječenjem boli (pain management), kao i za sportsku medicinu. S tim u svezi, Specijalna bolnica „Sv. Katarina“ razvija suradnju s vodećim europskim, američkim i izraelskim klinikama i stručnjacima, npr. bolnica „Sv. Katarina“ jedina je ustanova u Hrvatskoj koja je uključena u program Europskog društva muskuloskeletne radiologije za standardizaciju i primjenu jedinstvenih protokola MR pregleda. Bolnica je u suvlasništu jednog od najvećih i najutjecajnijih zdravstvenih lanaca Federalne Republike Njemačke tako da je njena pristunost na tržištu te države konstantna. Specijalna bolnica Sv. Katarina nastavna je baza Medicinskih fakulteta Sveučilišta u Splitu i Osijeku te suradna ustanova Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Splitu. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (State Department) bolnicu Sv. Katarina preporučuje američkim građanima koji se tijekom boravka zateknu u ovom djelu Europe kao instituciju u kojoj se mogu obaviti dijagnostički i terapeutski postupci.

Nadalje, „Sv. Katarina“ je jedina bolnica u ovom djelu Europe koja na jednom mjestu, multidisciplinarnim pristupom, koristeći najsuvremeniju opremu, omogućuje vrhunsku dijagnostiku (uključujući i onu iz područja molekularne medicine), najbolje terapijsko-operacijske postupke i individualno pripremljenu rehabilitaciju. Nedvojbeno je da je to garancija za najbrži i najbezbolniji povratak u normalan život uz kvalitetno rješenje zdravstvenog problema. Sve navedeno je prepoznato u inozemstvu i u našoj bolnici se liječe pacijenti iz SAD-a, Kanade, Irske, Francuske, Iraka, Libije, Slovenije, Njemačke itd., čime snažno pozicioniramo ne samo našu bolnicu već i hrvatsko zdravstvo. Prema svakom pacijentu koji dolazi u našu bolnicu imamo interdisciplinarni pristup, drugim riječima tim stručnjaka različitih specijalnosti sudjeluje u postupku dijagnosticiranja i liječenja, a operater prati pacijenta od početka pa sve do zadnjeg dana rehabilitacije.

Nedvojbeno je da je to smjer kojim ide moderna medicina, što je naravno vrlo zahtjevno, no s druge strane jamči optimalan pristup svakom pacijentu.

Također, bolnica članica je "The Leading Hospitals of the World" čime se bolnica uključila u popis rijetkih europskih zdravstvenih institucija kojoj je dodijeljena ova prestižna certifikacija. Certifikat se dodijeljuje bolnicama za njihovu izvrsnost u raznim područjima rada prvenstveno kvaliteti pružanja usluga, stručnost kadra i dr.

Bolnica je od nedavno je nositeljica je zlatne medalje za kvalitetu «Qudal», osvojenu u neovisnom istraživanju u Republici Hrvatskoj od strane pacijenata, te je proglašena najboljom privatnom bolnicom u RH.

Foto: PR FOTO

S lijeva na desno - dr sc Darko Perović, spec. kirurg, Prof dr sc Ivan Mikula, spec. neurolog, dr Ira Skok, spec anesteziologije, Doc dr sc Karlo Houra, spec neurokirurg, Doc dr sc Igor Borić, ravnatelj, Jadranka Primorac, član Upravnog vijeća Bolnice, dr Andrej Radić, spec ortoped, Doc dr sc Damir Hudetz,spec. ortoped, Prof dr sc Dragan Primorac, Predsjednik upravnog vijeća Bolnice

Koji se terapeutski zahvati najčešće obavljaju u bolnici „Sv. Katarina“?
U našoj bolnici je moguće napraviti gotovo sve dijagnostičke i terapeutske zahvate vezane uz bolesti koštanog i mišićnog sustava. Tako npr. moguće je obaviti zamjenu bolesnih zglobova koljena , kuka i ramena. Naravno, sam odabir operacije ovisi o stupnju degenerativnih promjena. Naši ortopedi u svom radu koriste najmodernije materijale i implantate, od svijetskih proizvođača, kao što su Arthrex, Johonson, i educirani su za liječenje svih oblika sportskih ozljeda, posebice artroskopskim zahvatima na zglobovima koljena, kuka, ramena, gležnja i lakta. Uz ove zahvate timovi naših liječnika rade korekcije deformacija stopala (npr. vrlo čestih koštanih deformiteta kod žena – haluksa valgusa ili čuklja), uz upotrebu najmodernijih instrumenata i implantata. Nadalje, naši stručnjaci primjenjuju suvremenu metodu regeneracije hrskavice primjenom vlastite (autologne) krvne plazme bogate trombocitima (autologuos conditioned plasma ACP ili PRP – platelet rich plasma). Od nedavno u Specijalnoj bolnici „Sv. Katarina“ moguće je obaviti operacije transplantacije meniskusa zbog kojih su naši pacijenti do sada odlazili u inozemstvo.

Bolnica „Sv. Katarina“ ima jedinstven program dijagnostike bolnih stanja kralješnice, a kirurški tim provodi minimalno invazivne zahvate i kirurške postupke na kralješnici. Individualiziran pristup pacijentu u specijaliziranoj ambulanti za bolna stanja kralješnice podrazumijeva sveobuhvatnu dijagnostiku akutne i kronične boli svih segmenata kralješnice (vratna, prsna, slabinska, križna i trtična). Prema potrebi odmah se dogovara neuroradiološ- ka dijagnostika i/ili minimalno invazivna dijagnostička intervencija koja bolesnicima omogućuje višestruko brži oporavak.

Jedan od najsveobuhvatnijih rehabilitacijskih programa u Republici Hrvatskoj obavlja se u našoj bolnici i obuhvaća tretiranje bolnih stanja zglobova i kralješnice nakon ozljeda (sportske ozljede, sindromi prenaprezanja) ili zbog degenerativnih bolesti (artroza, de- generativne promjene kralješnice) i potom preoperativnu i postoperativnu rehabilitaciju nakon ortopedskih i kirurških zahvata. Fizikalna terapija bolnice „Sv. Katarina“ opremljena je najsuvremenijom medicinskom opremom i spravama za vježbanje I provodi se ili stacionarno u Bolnici u Zaboku ili u našoj Poliklinici u Zagrebu.

U bolnici Sv. Katarina dijagnosticirani su ili liječeni Ivica Olić, Ivica i Janica Kostelić, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Niko Kranjčar, Blaženko Lacković, Ivano Balić, Marin Čilić, Blanka Vlašić, Mirko Filipović, Toni Cetinsky, Severina Vučković, Doris Pack, hokejaš Mathieu Carle, i niz drugih.

Glede noviteta u sljedećoj godini u Sv. Katarini, mogu najaviti proširenje zdravstvenih djelatnosti na gastroenterologiju, sa jednim od najsuvremenije opremljenih gastroenteroloških dijagnostika u ovom dijelu Europe, te također uvodimo neinvanzivnu kardiologiju koja će uključivati kardiološke preglede, UZV srca s kolor dopplerom, ergometriju, EKG, Holter EKG itd..

Želite prijaviti greške?