Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znamen sreće ili?

Madeži, pratite ih, mjerite i skrivajte od sunca

melanom (1)
VL
19.01.2011.
u 18:00

Maligni tumor kože, melanom, ako se rano otkrije može biti tretiran brzo i uz visoku vjerojatnost potpunog ozdravljenja, piše Tutto Gratis

Maligni tumor kože, melanom, ako se rano otkrije može biti tretiran brzo i uz visoku vjerojatnost potpunog ozdravljenja, piše Tutto Gratis.

Ovo je pogled s pozitivne strane, no ipak riječ je o vrsti raka koji se identificira kroz dijagnozu i kod njega, kao i kod drugih oblika malignih oboljenja, važno je da se na vrijeme prepozna. Važno je razlikovati madeže od potencijalnih melanoma, a veći dio – pregled tijela i kože – možete obaviti i kontrolirati redovito kod kuće.

Evo nekoliko uputa kada je riječ o madežima:

– Asimetrija, obratite pažnju jesu li vam madeži simetrični

– Kakvi su im rubovi, ravni ili razliveni

– Kakve su boje – tamno smeđe ili crvenkaste

– Dimenzije; jesu li veći od od pet mm u promjeru

– Razvoj; pratite mijenjaju li oblik ili boju tijekom vremena

– Kakva im je tekstura.

Ako ste u dvojbi zbog bilo koje od ovih natuknica, otiđite liječniku specijalistu. Nemojte se ustručavati jer pravovremenost je najbolje oružje koje možemo koristiti protiv takvog tumora.

Kao mjeru opreza pokušajte se izlagati suncu u umjerenim količinama, a ako ne možete ili ne želite prestati sa sunčanjem, barem koristite zaštitu od sunca i šešir.

Ključne riječi

Komentara 4

TH
than
03:34 20.01.2011.

A jake mi upute. Imam masu madeza koji ne odgovaraju niti jednoj od uputa ovdje i bio na pregledu kod specijaliste i svi su normalni. U biti, normalno je da su madezi takvi, problem nastaje kod izlaganja suncu. Odnosno postoji samo jedna prava uputa, a to je ona, ako se madez promijenio, a da nije oko njega bilo neke fizicke traume tipa cijepljenje, zarezotina.

LI
liliZG
09:04 20.01.2011.

A vidiš meni specijalistica rekla nešto sasvim drugo, ja imam jedan velik na potezu kopče grudnjaka, kojeg stalno hvatam kopčom, i ta doktorica mi je rekla da otkidanje madeža više nije indikacija za patologiju, da sada gledaju samo naslijedni faktor....... tako da ne znam što bih rekla....................... doduše tak se puno \"trudila\" pogledati ostale madeže-kojih sam puna-da bi sve što je ona rekla mogla uzeti sa zadrškom.

WI
witchy
18:28 20.01.2011.

a u cijelom članku ne napišu ono najvažnije - potencijalno su opasni samo oni koji su u ravnini kože, a ne ono koji strše. stršeći se uklanjaju, samo ako su na mjestima gdje smetaju, a ne radi eventualnog rizika od melanoma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije