Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omiljeno voće

Lubenica – ljetna kraljica i superhrana godine

lubenica
Arhivska fotografija
14.07.2010.
u 16:00

U sto grama ima samo trideset kalorija što je čini i idealnom namirnicom za sve koji se bore protiv viška kilograma.

Ovoga ljeta svi koji vole lubenicu bit će počašćeni jer časopis Health u izdanju New York Timesa upravo je tu namirnicu proglasio superhranom godine. Naime, lubenica je bogata likopenom, moćnim antioksidansom koji smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, i beta karotenom koji je nužan za obranu tijela od štetnih posljedica Sunčeva zračenja. Osim toga, u sto grama ima samo trideset kalorija što je čini i idealnom namirnicom za sve one koji se bore protiv viška kilograma. U istom je časopisu objavljeno i istraživanje prema kojem lubenica ima jednak učinak kao viagra.

Naime, lubenica sadržava fitokemikaliju citrulin koja se u organizmu pretvara u aminokiselinu arginin. Arginin ima svojstvo opuštanja krvnih žila čime utječe na libido, baš poput viagre. 120 grama lubenice sadržava oko 150 miligrama citrulina. Na žalost, znanstvenici nigdje ne napominju koliko je točno citrulina nužno za postizanje učinka viagre.

Uza sve te blagodati, lubenici se pripisuje i mogućnost snižavanja visokoga krvnog tlaka. Naime, u dvadeset troje ispitanika koji su tri mjeseca svakodnevno jeli 120 grama lubenice tlak je snižen 20 posto.

Ključne riječi

Komentara 1

GR
gromCH
16:42 14.07.2010.

1 kg 10 kuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije