Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjelesna aktivnost u liječenju dijabetesa tipa 2

Liječnica otkriva koje su vježbe idealne za kontrolu težine, ali i šećera u krvi

doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković
03.10.2021.
u 07:30

Kod aerobnog vježbanja bitno je da se vježbe rade barem svaki drugi dan kako bi se sačuvali zdravstveni efekti vježbanja

Šećerna bolest usko je povezana sa sjedilačkim načinom života i lošom prehranom, tako da tjelesno vježbanje itekako može pomoći, kako u liječenju tako i u prevenciji te bolesti. Dijabetes tipa 2 povezan je s prekomjernom tjelesnom težinom pa je tjelesna aktivnost, koja pomaže i u smanjenju težine, uvijek dobrodošla jer može pomoći i u regulaciji dijabetesa, istaknula je doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković, dr. med. spec. endokrinologije i dijabetologije iz zagrebačke KB Dubrava.

- Za dijabetičare su najbolje aerobne vježbe poput žustrog hodanja, plesa, plivanja, trčanja ili rolanja u kojima se koriste velike mišićne skupine. Pacijenti bi trebali vježbati barem pola sata na dan, a izuzetno je bitno da se ne preskaču dani. Kod aerobnog vježbanja, važno je da se vježbe rade barem svaki drugi dan kako bi se sačuvali zdravstveni efekti vježbanja kao i bolja osjetljivost mišićnog tkiva na djelovanje hormona inzulina koji je bitan za regulaciju i održavanje šećera u krvi u normalnim vrijednostima. Utjecaj tjelesne aktivnosti na razinu glukoze u krvi je vrlo mjerljiv i jako velik i oboljeli ga vole sami isprobati. Docentica Cigrovski Berković dodala je da, primjerice, pacijenti nakon što pojedu, odlaze u dužu šetnju kako bi si izmjerili razinu šećera u krvi i provjerili koliko će ona nakon tjelesne aktivnosti pasti. Nakon toga, te vrijednosti usporede s vremenom koje provedu sjedeći nakon ručka.

- Rezultati kliničkih istraživanja pokazuju da tjelesna aktivnost koja je posvećena i redovita dovodi do smanjenja jednog nalaza koji se zove glikozilirani hemoglobin i to do 1 % što je na razini potentnih lijekova koje koristimo u liječenju dijabetesa - zaključila je doc. dr. sc. Cigrovski Berković.

Kako tjelesna neaktivnost djeluje na oboljele od dijabetesa tipa 2 i što se događa u njihovu organizmu doznajte u videu:

Više o kampanji za prevenciju i kontrolu dijabetesa tipa 2 doznajte na: LikeYou2.hr

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije