Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naslijedila obiteljsku tradiciju

Lea Vavra: Najljepše mi je vidjeti dječji osmjeh kada dobiju naše plišance

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
09.08.2019.
u 11:30

Najviše se traže plišane verzije kućnih ljubimaca, pogotovo pasa, za čiju izradu obično trebaju dva do četiri dana. Klijenti pošalju fotografije ljubimaca prema kojima se izrađuju realistični plišanci.

U podrumu u centru Zagreba smjestila se mala tvornica sa starinskim i interaktivnim igračkama čija ponuda podsjeća na neka druga vremena. Idejna začetnica i vlasnica je Lea Vavra, čija je baka bila poznata po dućanu “Igračke Vavra”. Njezina unuka nastavlja tradiciju proizvodnje, a posebnost njenih igračaka je da se svaka radi ručno, a nudi se i individualni pristup i dizajn.

Dizajnirano da potiče razvoj

– Osim igračaka koje su dizajnirane da potiču razvoj djece, radimo i igračke po narudžbi. U plišance pretvaramo sve, poput dječjih želja, kućnih ljubimaca, pa čak i svekrve! – smije se Lea koja je upravo na Studiju dizajna razvila ideju za nastavkom obiteljske tradicije proizvodnje igračaka. U svom magistarskom radu u osmislila je i prve igračke – gumbeke.

– Gumbeki su šaroliki i modularni plišanci koji kroz igru pospješuju motoričke sposobnosti. Svaka igračka sastoji se od nekoliko dijelova koji se međusobno gumbima spajaju u cjelinu, a slaganje različitih oblika pomaže u razvoju mašte i kreativnosti. U dom dolaze nedovršeni, u dijelovima, tako da svako dijete može samo stvoriti svoju igračku – objašnjava Lea i dodaje:

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

– Ako vlasnik svog Gumbeka istroši ili potrga, može nam ga poslati natrag i tako ostvariti popust pri kupovini novog. Mi starog popravljamo i šaljemo u novi dom koji nam prvi vlasnik može pomoći odabrati, npr. u dom za nezbrinutu djecu. Ako se ne može popraviti, rastavljamo ga i od materijala radimo dekice koje šaljemo u azile za životinje – opisuje nam ‘životni vijek’ jednog Gumbeka Lea. U dizajn interaktivnih igračaka trude se, osim zabavnih elemenata, uključiti i nešto edukativno kako bi djeca kroz igru mogla učiti. Tako se kod Gumbeka uče kopčati gumbi i slagati različiti elementi, a kod Filceka se uče osnove šivanja. Jer Filcek dolazi u dva dijela, a uz njih dobije se punjenje, konac i plastična igla kako bi spajanje komada u igračku bilo posebno sigurno. Tu su i zmijice – igračke koje je Lea sama napravila, a neki dijelovi, poput očiju, ostali su još od bake pa dobivate igračku koja je prošla nekoliko desetljeća.

Za sada ova mala tvornica igračaka koristi uredski pogon, a dućan još ne postoji pa igračke sami preuzimate po dogovoru. Često sudjeluju na različitim sajmovima na kojima, osim prodaje igračaka, Lea organizira i radionice.

Dječji snovi postaju stvarnost

– Suradnici su mi uglavnom prijatelji, najbolja prijateljica brine se za sve pravne stvari, prijatelj mi radi grafički dizajn, druga prijateljica vodi marketing, prijateljeva obitelj računovodstvo – objašnjava Vavra rad svog malog obrta. Kako ide posao od naručivanja do trenutka kad igračka završava u rukama naručitelja?

– Za gotove proizvode iz naše stalne ponude (Gumbeki, Filceki i Zmijice) odmah po narudžbi šaljemo igračku. Za igračke po narudžbi klijent nam se javlja sa željom, ako je u pitanju ljubimac, šalje nam fotografiju. Upravo za njih je jako veliki interes pa sve narudžbe stavljamo na listu čekanja i, kako dolaze na red, posvećujemo im se i krećemo u izradu. To uključuje izradu krojeva, šivanje, punjenje, bojenje i lijepljenje detalja – objašnjava Lea.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Izrada može potrajati od jednog do pet dana, ovisno o tome što se izrađuje i koliko je komplicirano. Najviše se traže plišane verzije kućnih ljubimaca, pogotovo pasa, za čiju izradu obično trebaju dva do četiri dana. Klijenti pošalju fotografije ljubimaca prema kojima se izrađuju realistični plišanci. Svi dobivaju personalizirane etikete na koje se može napisati tekst po želji. Stavljaju i ogrlice s imenom, a nastoje vjerno prenijeti sve boje, mrlje i ostale specifičnosti, za što je Lea nabavila i raspršivač boje. Zatekli smo je “punih ruku posla”, upravo je “bijelila” prsa jednom crnom plišancu cane corsa.

– Nisam čula da to netko radi, a ideja se rodila sasvim slučajno. Netko me pitao bih li mogla napraviti njegova psa, probala sam i svidjelo mi se, pogotovo jer inače jako volim pse – objašnjava Lea svoju strast.

Koristi različite materijale, ovisno o proizvodima, ali ograničeni su na ono što je dostupno u našim trgovinama. Za ljubimce je to uglavnom umjetno krzno, flis ili nešto slično. Kod Gumbeka se trude koristiti što više različitih materijala kako bi djeci pružili dobar podražaj za razvoj taktilnih osjetila. Dječji snovi u malom podrumu pretvaraju se u stvarnost, kakve su njihove reakcije, pitamo dizajnericu?

– Reakcije su zaista odlične, najljepše je vidjeti osmijeh i sreću na dječjem licu zbog nečeg što si napravio, ali jako je lijepo plišancima razveseliti odrasle i u njima malo probuditi djecu. Naše su igračke stvarno za sve, radili smo ih za tek rođenu djecu, a javljaju nam se sve generacije – kaže Lea.

Rokovi isporuke ovise o popunjenosti termina i listi čekanja, a ona je trenutačno popunjena do veljače, do kada će Lea izraditi više od trideset igračaka.

Kaže kako birokracija kod nje nije bila zahtjevna, prijavila se za državne poticaje i, kad je stiglo pozitivno rješenje, za tjedan dana morala je otvoriti firmu koja postoji godinu i pol. Službeno su se javnosti predstavili prije godinu dana, trenutačno je sama u pogonu, ali kad je potrebno, uskaču svi – obitelj, dečko, prijatelji.

– Nekad me klijenti i zabave svojim pričama. Nedavno mi se javio dečko koji je izgubio dio plišanca dragog njegovoj djevojci, tražio je da mu napravim novi – uz smijeh nam priča ova simpatična dvadesetšestogodišnjakinja pokazujući kako se sve može ostvariti kad imate želju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije