Naslovnica Lifestyle Putovanja

Kutina – u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja

Ponuda smještajnih objekata u Kutini i okolici je raznolika, od hotela i soba, do seoskih domaćinstava i kampova.
07. studenoga 2018. u 14:36 920 prikaza
Kutina – u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/8

Najveće središte regije Moslavina je Kutina, koja će ugodno iznenaditi svakog gosta. Ime Kutina spominje se prvi put 10. studenog 1258. godine u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. pod imenom KOTYNNAM. Ovo naselje se razvija na obroncima moslavačkih brežuljaka s kojih se dolinom rijeke Kutinice spušta prema jugu. Karakterizira ga pretežno niska stambena izgradnja, kako povijesna s prijeloma stoljeća tako i ona iz druge polovine 20. stoljeća. Godine 1886. izbio je na trgu u Kutini požar razarajućih razmjera. S obzirom na velik broj drvenih kuća, većina ih je stradala. Obnovom su sagrađene nove građanske kuće koje danas čine povijesnu jezgru Kutine.

Tijekom 19. stoljeća grad postaje značajno trgovačko-obrtničko središte. Tradicija održavanja sajma uz Petrovo održala se sve do danas.

Kutina – u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja | Autor : PROMO Foto: PROMO

Uz suvremenu razglednicu  Kutina  priča i priču i davnina: od antičkih nalaza u predjelu Lipa, tradicijskog graditeljstva Crkvene i Radićeve ulice,  izložaka u Muzeju Moslavine i galeriji,  sa nezaobilaznim biserom sakralne arhitekture - crkvom Sv. Marije Snježne iz 18. stoljeća. Ne treba zaboraviti ni gastronomsku ponudu u kojoj se posebno ističe specijalitet „šaran na rašljama“ i izvorno moslavačko vino „Škrlet“.

Brda iznad Kutine zasađena su vinogradima. Vinske ceste nude u brojnim kletima degustaciju i prodaju svojih vina. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i domaće gastronomske specijalitete, te uslugu smještaja u seoskom domaćinstvu i kletima.

Kutina – u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja | Autor : PROMO Foto: PROMO

Kutina gotovo ulazi u Lonjsko polje, zaštićeni park prirode, veliki ornitološki rezervat i najveće močvarno područje u ovom dijelu Europe. Grad se nalazi podno prvog Regionalnog parka Moslavačke gore. Moslavačka gora odlikuje se velikom geološkom raznolikošću, bogatstvom flore i faune, a u sebi krije tajne svoje gotovo 500 milijuna godina stare prošlosti.

Ponuda smještajnih objekata u Kutini i okolici je raznolika, od hotela i soba, do seoskih domaćinstava i kampova.

Bogata kulturna ponuda, tradicionalni specijaliteti, vrhunska vina, blizina najvažnijih prometnica, te glavnog grada Zagreba, sve to jamči dobar provod u Kutini, destinaciji koju posjetitelji tek otkrivaju i gostu predstavljaju, potpuno iznenađenje!

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”