Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kućni ljubimci produljuju život svojim vlasnicima

S nesrećama se teško nositi, no umjesto očajavanja ili posezanja za lijekovima, psihoterapeuti savjetuju: pružite ljubav životinjama i primite je od njih
13. ožujka 2012. u 10:51 5 komentara 23 prikaza
pas ljubimac psi
Foto: S.Berger

Puzanje po zaleđenoj rijeci kako bi spasili psa ili spašavanje konja iz živog pijeska po cijenu vlastita života nekima će se čini kao ludost, no mnogim ljudima koji se vežu uza svoje ljubimce ništa od toga nije upitno. Znanstvenici pak potvrđuju kako to ne bi trebalo čuditi jer ljubimci u jednakoj mjeri uzvraćaju gospodarima čak i kada nisu u životnoj opasnosti.

Prema istraživanjima provedenima na londonskom sveučilištu, utvrđeno je ne samo da kućni ljubimci čine zdravijima svoje vlasnike nego im i produljuju život.

– Ljudi koji imaju ljubimce nisu samo u boljoj fizičkoj kondiciji i manje usamljeni nego se dobrobiti očituju i na psihološkom planu, pa je u većini slučajeva riječ o osobama s više samopouzdanja, ekstrovertiranim i spremnijim na životne rizike – objasnila je psihoterapeutkinja Judith Summers, koja svog ostarjelog King Charles španijela zadnjih nekoliko mjeseci vozi u šetnje u kolicima jer više ne može hodati, i dodala kako ju je upravo on spasio prije četrnaest godina nakon smrti supruga te da su njezina briga i njega, koje bi nekima bile ekstravagantne, najmanje što za svog ljubimca može učiniti.

Studije su također potvrdile da su ljubimci odlični neutralizatori stresa te da interakcija s njima povećava lučenje jednog od hormona sreće oksitocina te smanjuje hormone stresa i pomaže u komunikaciji autističnoj djeci.

Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
 • -obrisani-:

  zanimljivo kako nema komentara za pozitivne vijesti samo --dale ne komentiraju pozitvne vijesti da svatko ima svoga psa bili bi sretnija,zdravija i bogatija nacija a neznam dali u hrvatskoj u prosjeku ima 1% stanovništva psa

 • Avatar Nesalomljiva
  Nesalomljiva:

  otkad sam usvojila psetance, život mi se promijenio milijun posto na bolje i ljepše.kraj malca nema šanse da čovjek bude neraspoložen. dođeš turoban kući s posla, a na vratima te dočeka veselo pseto i sve brige u trenu nestanu, a ... prikaži još! pojavi se elementarna radost u najčistijem svom obliku ....i tako baš svaki dan....to se ne da riječima opisati, zapravo riječi tu radost i sreću samo kontaminiraju. eto, tko želi biti SRETAN, neka usvoji psa. žalosno je što je svima sreća nadohvat ruke, samo za njom treba posegnuti, a neki to nikad ne učine.

 • liliZG:

  I moraš izaći van i prošetati ga, razgibaš se, sretneš još ljudi, popričaš i eto ti besplatne terapije..............fizičke i psihičke......