Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pazite na rokove

Koliko dugo jaja mogu stajati bez da se pokvare i kako prepoznati da više nisu konzumna

shutterstock
22.09.2020.
u 07:00

Vjerujte svom instinktu. Ako nešto u vezi s jajima izgleda ili miriše pogrešno, vjerojatno ih je najbolje baciti.

Jeftina, svestrana i bogata sa 6 grama proteina i 13 esencijalnih vitamina, jaja su jedan od najboljih načina da započnete svoj dan. Postoji toliko mnogo načina kako pripremiti jaja, ali možete ih i dodati u razna jela kako biste tijelu dali dovoljno proteina, prenosi Goodhousekeeping. No koliko ona zapravo traju? 

Ako jaja čuvate na preporučenoj temperaturi od 4 stupnja Celzijusa ili nižoj, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) savjetuje upotrebu jaja u roku tri tjedna od kupnje. Stručnjaci tvrde da još uvijek možete jesti jaja četiri do pet tjedana nakon datuma pakiranja, ali bakterije koje uzrokuju trovanje hranom poput Salmonele i E-Coli mogu se vremenom nakupiti, pa je najbolje baciti starija jaja.

Zamrznuta jaja mogu trajati i do godinu dana, ali važno je da jaja ne zamrzavate u ljusci. Ako planirate zamrznuti jaja, prvo odvojite žumanjke i bjelanjke. Ako čuvate ostatke jela s jajima, FDA preporučuje da ih stavite u hladnjak i jedete u roku od 3 ili 4 dana. Tvrdo kuhana jaja mogu ostati u hladnjaku i do tjedan dana.

U galeriji pogledajte: Kupila jaja u supermarketu pa se i sama iznenadila kada su se izlegla tri pačića:

1/2

Kako znati da više nisu dobra?

Vjerujte svom instinktu. Ako nešto u vezi s jajima izgleda ili miriše pogrešno, vjerojatno ih je najbolje baciti. 

Pomirišite ih. Ako jaja u ljusci ili nakon što su razbijena u posudi imaju užegli miris, nemojte ih jesti.

Pregledajte jaje malo bliže. Je li ljuska sluzava ili ispucala? To bi moglo ukazivati ​​na bakterije. Ima li ljuska prašnjav izgled? To bi moglo značiti plijesan. Kad razbite jaje, provjerite ima li  tragova ružičaste, plave, zelene ili crne boje - to je još jedan znak rasta bakterija.

Jaja kontaminirana salmonelom mogu izgledati i mirisati normalno, pa svakako provjerite datum isteka na vašem kartonu kako biste utvrdili koliko su stara.

Kako pravilno čuvati jaja?

Držite jaja na srednjoj polici prema stražnjem dijelu hladnjaka, umjesto na vratima. Proizvodi koji se drže na vratima često su izloženi različitim temperaturama, a predmeti koji se nalaze u sredini hladnjaka ostaju hladniji. Također, pripazite da ispucana jaja čak ni privremeno ne vratite u posudu - to bi moglo dovesti do bakterija, zato ljusku jaja odmah odbacite.

Zbog koronavirusa jedemo manje čokolade i više kupujemo domaće kekse i vafle:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije