Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK FARMACEUTA

Kolesterol - isti kao lani, a sad je previsok?!

'kolesterol_vrijednosti_tabf'
''
Autor
Sonja Hoffman
20.02.2012.
u 12:36

Liječnici upozoravaju da se normalne vrijednosti masnoća smanjuju kako bi se prepisivale veće količine lijekova

– Liječnik mi nije želio dati lijek za masnoću jer kaže moja “bolest” nije ništa drugo do pritisak farmaceuta, koji iz godine u godinu snižavaju normalne vrijednosti masnoća u krvi ne bi li što više ljudi počelo trošiti lijekove za masnoću – upozorio nas je čitatelj B. K., koji se se nedavno sa sistematskog pregleda vratio sa spoznajom da bi njegov povišen nalaz masnoća u krvi prije samo godinu dana bio normalan.

Naime, lani je u kolovozu u Parizu održan Europski kardiološki kongres na kojemu su predstavljene i prve Europske smjernice o liječenju poremećaja masnoća u krvi, a mnogi liječnici upozoravaju da su normalne vrijednosti masnoća, kako bi se prepisivale što veće količine lijekova, bitno smanjenje. Otada su se Europa i Hrvatska suočile s povećanim brojem oboljelih od tog poremećaja.

Bolesnici ili potrošači

– Statini – pripravci za snižavanje kolesterola, jedan su od najboljih primjera projekta kojim farmaceutska industrija zdrave ljude pretvara u potrošače svojih proizvoda – tvrdi dr. Lidija Gajski, koja je lani izdala knjigu o sprezi liječnika i farmaceutske industrije pod nazivom “Lijekovi ili priča o obmani”, koja je uzdrmala liječničko-farmaceutsku zajednicu.

U nepunih 25 godina, od kad se u SAD-u pojavio prvi statin, ovi su lijekovi, pojašnjava liječnica, osvojili globalno tržište. Atorvastatin, koji farmaceutima, zadnjih deset godina donosi 5 do 6,5 milijardi dolara na godinu, naše je zdravstveno osiguranje 2010. godine stajao 120.432 milijuna kuna.

– Zanimljivo je da je 2007. taj iznos bio upola manji – upozorila je liječnica.

Toliko novca, pita se dr. Gajski, za lijekove za koje nije dokazano da smanjuju vjerojatnost infarkta ili inzulta i ne produljuju život?!

– To su potvrdila velika istraživanja, pa i ono znanstvenika iz Cochrane Collaboration, najvjerodostojnije institucije na području evaluacije medicinskih postupaka – tvrdi liječnica i dodaje da su ti lijekovi određenu korist u smislu sprečavanja kardiovaskularnih bolesti pokazali samo u muškaraca koji su preživjeli infarkt ili boluju od angine pektoris.

“Naručena” istraživanja

– Za ovu obmanu zaslužni su i liječnici plaćeni, ili bolje rečeno, kupljeni od farmaceutskih kompanija, da stvaraju znanstvene radove koji “dokazuju” koliko je statin koristan – tvrdi dr. L. Gajski i poručuje da pacijenti, osim ako nisu srčani bolesnici muškog spola, mogu prekinuti uzimanje statina bez ikakvih štetnih posljedica za zdravlje.

S mišljenjem dr. Gajski ne slaže se akademik Željko Reiner koji je predvodio skupinu Europskog kardiološkog društva koje je sudjelovalo u izradi smjernica.

– Nema govora o sprezi smjernica i farmaceuta – tvrdi akademik.

– Znanstvenici koji odlučuju o smjernicama, njih 20-ak, potpisuju i izjavu o ikada primljenim sredstvima za kongrese ili istraživanja, a podaci su javno dostupni i objavljeni. Nakon analiza rezultata istraživanja znanstvenici odluke o smjernicama šalju na reviziju skupini anonimnih i neovisnih recenzenata koji na njih stavljaju primjedbe. Razlozi za neusvajanje primjedbi moraju biti temeljito obrazloženi – istaknuo je akademik Reiner i dodao da smjernice tek tada odlaze na komitet EKD-a. Čudi se, kaže, onima koji ne priznaju da znanost napreduje.

Komentara 15

TA
tapiros
13:57 20.02.2012.

Uvaženi akademiče Reiner, zašto onda imamo u čekonicama bolnica i ambulanti plakate na kojima se reklamiraju \"lijekovi\"? Ne bi li tako nešto trebalo biti zabranjeno da nema nikakvih sprega?

AL
alphazulu99
14:28 20.02.2012.

Kada u cekaonicu udje trgovacki putnik koji prodaje lijekove, lijecnici prekidaju rad sa pacijentima jer ovi trgovci imaju prednost pred pacijentima.

OB
-obrisani-
13:35 20.02.2012.

Zahvaljujući tome farmaceutske tvrtke imaju enormne prihode. Njihovi zaposlenici imaju visoke plaće i stimulacije. S obzirom kako su prema njima darežljivi, možemo samo nagađati koliko pobiru vlasnici farmaceutskih tvrtki. Napomenimo kako \"sindikalni\" izleti farmaceutskih tvrtki izgledaju: landranje po najskupljim egzotičnimm destinacijama svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije