Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ojačajte imunitet:


Kiseli kupus top namirnica za zagrijavanje zimi

'hladnoca'
''
11.02.2012.
u 08:36

U vrijeme hladnoće, kada je dišni sustav i imunološki sustav ugrožen, najbitnija je hrana koja potiče vlastite imune snage organizma.

Duga razdoblja velikih hladnoća mogu poprilično oslabiti organizam. Na vrijeme ne možemo utjecati, no kvalitetna prehrana može pomoći organizmu da se odupre infekcijama i upalama.

Opreznom s kavom

– U vrijeme hladnoće, kada je dišni sustav i imunološki sustav ugrožen, najbitnija je hrana koja potiče vlastite imune snage organizma. Tipična zimska namirnica koja može potaknuti imunitet jest kiseli kupus, bogat vitaminom C i probioticima. Kefir i jogurt također su preporučljivi, kao i hrana bogata cinkom – jetrica, govedina, janjetina, grahorice te agrumi i šipak, bogati vitaminom C – navodi magistar nutricionizma Nenad Bratković te dodaje kako je pileća juha dobar prirodni način za očuvanje adekvatne razine imuniteta jer je bogata glutaminom, aminokiselinom važnom za imunitet.

Iako se uz zimu obično veže i šalica toplog čaja, nutricionisti upozoravaju kako s izvorima kofeina ne treba pretjerivati.

– Kod pijenja zelenog čaja, crnog čaja te crne kave kao bogatih izvora kofeina valja biti oprezan jer kofein potiče i dehidraciju, koja je zimi slabije primjetljiva – objašnjava Bratković te naglašava kako su pothlađivanju organizma posebno sklone starije osobe.

Svima onima koji pak ne konzumiraju meso ili mliječne proizvode savjetuju se žitarice.

Spas u žitaricama

– Od žitarica koje najviše zagrijavaju navela bih heljdu koja je baš prava zimska namirnica, ali naravno i druge žitarice, na primjer, proso. Važno je napomenuti da nisu samo namirnice te koje zagrijavaju nego i način njihove pripreme – objašnjava učiteljica prirodne prehrane u Makronovi Ana Janjatović Zorica te dodaje kako se taj efekt zagrijavanja dobiva tostiranjem žitarica na suhoj tavi, odnosno u slučaju korjenastog povrća pirjanjem ili pečenjem s malo više ulja.

Neizostavan dio zimske prehrane, naglašava Janjatović Zorica, jesu i mahunarke, koje se dulje kuhaju, poput crne soje ili azuki graha, te seitan i tempeh.

Komentara 12

X2
xychhr-200
12:00 11.02.2012.

. Odavno je dokazano da u špinatu praktično nema željeza... nego je ta biljka iz marketinških razloga proglašena kao bogata željezom. Novinaru... malo se informiraj.

DU
Deleted user
12:12 11.02.2012.

xychhr-200 ma tko ti je rekao da u špinatu praktično nema željeza ? A zašt je onda crvene boje? Da Popayevu snagu i ne pominjem.

VC
Vince_Carter
22:31 11.02.2012.

DŠ... bit će da si ti neki nadobudni vegetarijanac ili si samo napaljen na eko-eko spike.. Meni su janjetina i jetrica super (s češnjakom!, mljac), pogotovo na zimu kad je doma kolinje. :-) Pusti nas mesoždere na miru, a tii nemoj jesti samo zelenjavu, i sve bude dobro.. :-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije