Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapovjednik Misrate

Kava se u Tripoliju hladi, želimo je što prije popiti

libija
Krešimir Raguž/VLM
25.05.2011.
u 10:42

NATO je povukao crvene crte i naredio nam da ih ne smijemo prijeći. Pa kako misle da srušimo Gadafija, pita se pukovnik Sallah Badi

U prvim satima utorka NATO je izveo do sada najjači zračni napad na Tripoli u kojem je ubijeno troje ljudi, a više je od 150, mahom civila, ranjeno. Uz najavu Francuske i Velike Britanije da će u idućim danima u operaciju provođenja UN-ove rezolucije 1973., kojoj je cilj zaštita civila od Gadafijeve vojske, biti uključeni i borbeni helikopteri, jasno je da NATO intenzivira svoje udare na režim u Tripoliju. I baš zato ovdje u Libiji među pobunjenicima primjetno raste zabrinutost jer je njihovo napredovanje na tri najveće fronte zaustavljeno, a tako to traje danima, upravo na traženje NATO-a. Na istoku zemlje “crvena crta” povučena je na 40 kilometara od grada Aydabije prema Bregi, koju drže Gadafijeve snage. Na toj fronti ozbiljnih borbi niti pomicanja nema već tjednima. Nakon što su stanovnici Misrate obranili svoj grad, oslobodili aerodrom te krenuli u potjeru za vojskom, također su zaustavljeni.

Na istoku, u smjeru Sirta i Benghazija, stali su ispred mjesta Tawargha, 40 kilometara od Misrate. Na zapadu, u smjeru Tripolija, zaustavljeni su 30 kilometara od Misrate, na 20 kilometara od grada Zletina. Razlog? Opet crvena crta za koju im je NATO poručio da je ne smiju prijeći. Iako na ovim mjestima i dalje svakog dana traju teška bombardiranja s obje strane, vojnici su nezadovoljni jer smatraju da bi održavanje ovakvog stanja moglo završiti dugoročnom pat-pozicijom.

>>Cijeli tekst pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Ključne riječi

Komentara 10

PK
puši kurac
11:02 25.05.2011.

čini mi se da su pobunjenici pod krivim dojmom da je NATO došao njima pomoć!

OB
-obrisani-
11:02 25.05.2011.

isto kao i na balkanu: - zakuhaj i nahuškaj... - naoružaj slabije, uništi jače... i taman kad jedni pomisle da si na njihovoj strani, ti pokaži da ti se hebe za domorodačka plemena i da si samo na svojoj strani...

MM
Mladen Miletić
10:51 25.05.2011.

Zločinački rat za ulje u Libiji .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije