Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kava i čaj štite organizam od dijebetesa

kava
Davor Višnjić/Pixsell
16.12.2009.
u 12:18

Studija koja se temelji na 18 različitih istraživanja pokazala je da tri do četiri šalice kave dnevno smanjuju rizik od dijabetesa.

Kava je štetna, kava je zdrava, morate je piti puno, nemojte je piti uopće... Stručnjaci nikako da se odluče, a svako toliko pojavi se novo istraživanje i opovrgne ono prethodno. Najnovije kaže da svakodnevno konzumiranje velike količine kave i čaja pomaže u obrani organizma od dijabetesa.

Ovo je istraživanje obuhvatilo 18 prethodnih istraživanja, a znanstvenici s Instituta međunarodnog zdravlja "George" u Sydneyju smatraju da ćete se s tri do četiri šalice kave dnevno biti izloženi manjem riziku od dijabetesa. I to čak manjem nego oni koji piju dvije šalice ili manje dnevno.
Jednake su rezultate znanstvenici dobili i za kavu bez kofeina i čaj.

Znanstvenici ističu da pregledavajući studije nisu naišli na moguće razlike utjecaja kave na dijabetes koje bi se odnosile na spol ili podneblje. Šest studija odnosilo se na kavu bez kofeina, te je utvrđeno da su oni koji piju više od tri, četiri šalice kave dnevno za trećinu manje izloženi riziku od dijabetesa nego oni koji kavu uopće ne piju.

Ipak, znanstvenici upozoravaju da bi povezanost kave i čaja s dijabetesom mogla biti različita ovisno o godinama onoga koji ih konzumira.

Ključne riječi

Komentara 1

IZ
izbrisan
12:40 16.12.2009.

Super.Necu oboljeti od diabetesa.Dan mi pocinje sa 4-5 produzenih espressa sa mlijekom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije