Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKI SAVJETNIK

Kašalj u prehladi ne treba liječiti sirupima

alergija
Foto: Boris Ščitar
08.11.2013.
u 18:11

Lijekovi koji pomažu kod iskašljavanja nazivaju se mukoliticima. Za pokretanje i uklanjanje sekreta iz dišnih putova služimo se i položajnom drenažom te fizikalnom terapijom

P: Moja sedmogodišnja djevojčica često kašlje, a meni je teško prepoznati o kakvom je kašlju zapravo riječ, je li svaki kašalj ujedno i bolest i kako joj sama mogu najbolje pomoći.

O: Kašalj je jedan od najčešćih simptoma s kojima se liječnik susreće u radu s djecom. On je refleksni odgovor donjega dišnog sustava na podražaj receptora za kašalj. Kašalj mogu izazvati vanjski podražaji – strana tijela, čestice prašine, plinovi, nagle promjene u temperaturi, a najčešće nastaje kao posljedica nagomilavanja sekreta u bronhima zbog upalnih ili alergijskih procesa. Kašalj nije bolest nego simptom bolesti dišnog sustava. On je obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove od stranih čestica i drugih produkata upale. Prema tome, ne treba ga suzbijati, nego olakšavati. Razlikujemo produktivni (vlažni, “zreli”) od neproduktivnoga (suhog, podražajnog) kašlja.

S obzirom na trajanje, kašalj može biti akutni, kronični i tvrdokorni, dugotrajni i ponavljajući. Može se pojavljivati danju ili noću, tijekom cijele godine ili samo sezonski. Ponavljajući kašalj susrećemo pri čestim upalama gornjih dišnih puteva zbog slijevanja sekreta iz nosa ili sinusa obično u vrtićke i školske djece. Kod produktivnog kašlja potrebno je razrijediti i pokrenuti gusti sekret u dišnim putovima. Sekret se može razrijediti uzimanjem dovoljnih količina tekućine, što je osobito važno u dojenčadi i male djece s vrućicom.

Pri povišenoj temperaturi organizam gubi veće količine tekućine, sluznice su suhe, pa tako i sluznica bronha. Upalni je sekret gust i teško se iskašljava. Lijekovi koji razrjeđuju dijelom pokreću sekret i pomažu kod iskašljavanja, a nazivaju se mukoliticima. Djeci mlađoj od godine dana ne treba davati nikakav sirup za kašalj. Za pokretanje i uklanjanje sekreta iz dišnih putova također se služimo položajnom drenažom i fizikalnom terapijom. Položajna drenaža temelji se na djelovanju sile teže, tj. dio pluća koji se drenira postavljamo u viši položaj u odnosu na glavne bronhe, a drenažu potpomažemo vibracijskom masažom. Fizikalnom terapijom poboljšavaju se tehnike disanja i iskašljavanja te se postiže bolja kondicija djeteta. Kašalj koji se javlja u prehladi i nastaje zbog “slijevanja sekreta” iz gornjih dišnih putova ne treba liječiti sirupima. Ovdje je važno čišćenje nosa te eventualno uporaba dekongestivnih kapi za nos. Kada prestane curenje nosa, prestat će i kašalj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije