Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dijagnoza

Danima vas muči kašalj, uzmite timijan i jaglac

vjetar, hladnoća
Hrvoje Jelavić/Pixsell
04.06.2013.
u 09:15

Prema duljini trajanja i vrsti kašlja liječnik će postaviti točnu dijagnozu Infekcije nosa i ždrijela najčešći su uzročnici kašlja, koji se javlja u – 1400 stanja

Sunce kao da nas je zaboravilo, a prohladno vrijeme i jutarnje temperature zraka koje su bliže zimskim vrijednostima nego kasnom proljeću uzrokuju zdravstvene tegobe u mnogih, osobito u osoba oslabljena imuniteta. Nemali broj građana nikako da se riješi kašlja, štoviše ovih su dana njihove tegobe pojačane.

Liječnici upozoravaju da je kašalj jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku. Zanimljivo je da se u čak 1400 stanja kašalj javlja kao osnovna ili popratna tegoba. Može biti produktivan i neproduktivan, suhi. Kod produktivnog kašlja uvijek se pojavljuje sluz.

Pacijent mora svom liječniku kazati duljinu trajanja kašlja kako bi liječnik postavio točnu dijagnozu. Ako traje do tri tjedna, riječ je o akutnom, subakutni traje od od tri do osam tjedana, a kronični dulje od osam tjedana.

Infekcije nosa i ždrijela najčešći su uzročnici kašlja. Upala pluća, akutni i kronični bronhitis te alergije također potiču uporni kašalj.

U slučajevima suhog kašlja liječnici savjetuju da ne posežete odmah za antibioticima, već da pomognete organizmu biljnim pripravcima – čajem od bijelog sljeza, a za iskašljavanje sluzi najbolji su preparati ili čajevi od timijana i jaglaca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije