Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uživajte u njima cijele godine!

Kako pravilno zamrznuti jagode? Uz ovaj trik izgledat će kao tek ubrane!

shutterstock
29.05.2025.
u 11:30

Uz pravilan postupak, vaše smrznute jagode ostaju slatke, čvrste i spremne za svaku kulinarsku avanturu.

Sezona jagoda nas svake godine mami šarenim štandovima i neodoljivim mirisom. I dok vam oči govore "uzmi još jednu košaricu", hladnjak kaže: "Gdje s tim svime?" Kad ih je previše da biste ih odmah pojeli, zamrzavanje se čini kao savršeno rješenje. No, ako to napravite pogrešno, umjesto slatkih, sočnih bobica, dobit ćete kašastu, bezokusnu masu. Pa kako zadržati okus, boju i teksturu? Tajna je u pripremi, piše City Magazine

Jagode su voće s visokim udjelom vode, što ih čini posebno osjetljivima na smrzavanje. Kada se voda u njima smrzne, pretvara se u led i stvara kristale koji razaraju staničnu strukturu. Rezultat? Nakon odmrzavanja – jagode su mekane, vodenaste, bez pravog okusa. Ali, dobra vijest je: uz pravi postupak, možete sačuvati gotovo sve što volite kod svježih jagoda.

Kako pravilno zamrznuti jagode – korak po korak

Odaberite jagode koje su zrele, ali čvrste. Izbjegavajte prezrele i one koje još nisu sazrele. Operite ih hladnom vodom i osušite papirnatim ili kuhinjskim ručnicima. Vlažne jagode stvaraju led koji oštećuje teksturu. Nježnim pokretima uklonite zelene peteljke prije zamrzavanja. Posložite jagode u jednom sloju na pleh (tako da se ne dodiruju) i stavite u zamrzivač dok se potpuno ne stvrdnu. Kad su smrznute, prebacite ih u vrećice za zamrzavanje sa zatvaračem. Istisnite što više zraka iz vrećica – manje zraka znači manje oksidacije i bolji okus.

Koliko dugo mogu stajati u zamrzivaču?

Idealno ih je potrošiti unutar šest mjeseci. Iako mogu trajati i dulje, s vremenom gube aromu i boju. Najbolje su kada se iskoriste dok su još "u svom najboljem smrznutom izdanju".

Kako koristiti smrznute jagode (a da ne uništite njihovu strukturu):

  • Najvažnije pravilo: nemojte ih odmrzavati ako ne morate.
  • Za smoothie: bacite ih direktno u blender.
  • Za kompote, džemove i sladolede: koristite ih smrznute.
  • Za pečenje: dodajte ih izravno u smjesu za kolače ili muffine.
  • Ako ih ipak morate odmrznuti, koristite ih odmah nakon što omekšaju – jer čim odstoje, postaju kašaste.

Zamrzavanje jagoda nije samo način da spasite višak voća – to je pametan način da sačuvate okus ljeta, vitamine i miris svježe ubranih bobica i kada temperature padnu. U uzavrelom ritmu svakodnevice, lončić smrznutih jagoda može biti baš ono što vam treba za jutarnji smoothie, brzi desert ili djelić ljeta usred zime. Uz pravilan postupak, vaše smrznute jagode ostaju slatke, čvrste i spremne za svaku kulinarsku avanturu.

GALERIJA: Genijalan razlog zašto biste jagode nakon kupnje trebali posušiti fenom

1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja