Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetno računanje vremena

Dani su sve dulji: Znate li kada pomičemo sat unaprijed?

shutterstock
17.02.2020.
u 10:49

Hrvatska će uskoro trebati odlučiti hoće li imati ljetno ili zimsko računanje vremena, a kada će biti zadnje pomicanje sata?

Možda ste primijetili da iako noć još uvijek rano dolazi, ovog je mjeseca dan malo duži, što znači da se približavamo danu kada se mijenja sat i počinje ljetno računanje vremena. Većina ljudi željno iščekuje dan kada će se pozdraviti s tmurnim zimskim noćima, ali čekat će još neko vrijeme, piše metro.co.uk.

Datum na koji se mijenja vrijeme svake godine je drugačiji jer ljetno računanje vremena kreće na zadnju nedjelju u ožujku, dok zimsko počinje zadnje nedjelje u listopadu. Ove godine sat će se pomicati u nedjelju, 29. ožujka - u dva sata ujutro kazaljke se postavljaju na tri. Takvo vrijeme ostaje sve do nedjelje, 25. listopada. Zašto se uopće pomiče sat?

Pogledajte zašto bi trebali prestati pomicati sat dva puta godišnje:

Već smo pisali da je glavni 'krivac' Benjamin Franklin jer je njemu prvom došla ideja za ljetno računanje vremena koje bi produžilo svjetliji dio dana za vrijeme večernjih sati. Njegova ideja trebala je uštedjeti na energetskim resursima, kao što su vosak koje proizvode pčele te ulja za uljanice, no u današnje vrijeme pomicanje sata smatra se kontraproduktivnim.

Nova odluka Europskog parlamenta govori kako zemlje članice Europske unije prestaju s pomicanjem sata i to 2021. godine. Zemlje koje će htjeti imati ljetno računanje vremena, sat će zadnji put pomicati u ožujku 2021. godine, a one koje žele zimsko računanje vremena u listopadu 2021. godine, prenosi Dnevnik.hr.

Hrvatska je u Europskom parlamentu podržala odluku da se ukine pomicanje sata dva puta godišnje, ali se još nije odlučila hoće li ostaviti zimsko ili ljetno računanje vremena. Kako bi se donijela odluka planira se pokrenuti javna rasprava koja će uključivati turistički i prometni sektor. Svaka država svoju odluku trebala bi donijeti pola godine prije 1. travnja 2021., to jest do 1. listopada 2020. godine.

Vole li Zagrepčani više ljetno ili zimsko računanje vremena? Pogledajte u videu:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije