Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savršeno!

Kad isprobate recept za grčku musaku, shvatit ćete da mu svi drugi koje ste dosad koristili "nisu ni do koljena"!

Tatjana Miletić/MyTastyPot
06.05.2022.
u 07:08

Razlika između nama poznatog načina pripreme musake i onog grčkog je prije svega u bešamel umaku. On je taj koji daje prepoznatljiv i autentičan šmek ovom tradicionalnom specijalitetu. Da biste uživali u ovoj deliciji grčke kuhinje potrebno je malo više vremena i truda za pripremu, ali rezultat opravdava uloženi trud.

Gastroblogerica Tatjana Miletić, na čijem se blogu MyTastyPot redovito inspiriramo obožava Grčku u koju redovito putuje i istražuje njihovu gastronomiju. Ovaj recept za grčku masu njezina je varijanta jela koje je bezbroj puta isprobala u restoranima diljem Grčke. Mi ga obožavamo!

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Grčka musaka

Sastojci:

2 manja patlidžana, 600 g

3 srednja krumpira, 500 g

500 g mljevenog junećeg mesa

2 srednja crvena luka

2 režnja češnjaka 

1 žlica pirea od rajčice 

1 veća svježa rajčica

čaša soka od rajčice

1/2 žličice cimeta

prstohvat mljevenog klinčića

sol

papar

maslinovo ulje

majčina dušica

Bešamel umak:

750 ml mlijeka

100 g maslaca

100 g brašna

2 žumanjka

80 g ribanog parmezana (50 g za bešamel, a 30 g za posipanje)

prstohvat papra

prstohvat muškatnog oraščića

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Priprema:

Patlidžan narežite na ploške debljine 1 cm, posolite i ostavite 20-ak minuta u hladnjaku. Za to vreme narežite krumpir i jedan luk na ploške. Pomiješajte ih s malo maslinova ulja, majčinom dušicom, solju i paprom. Zatim sve to istresite u posudu za pečenje koju ste prethodno podmazali maslinovim uljem i pecite 30 minuta na 200 stupnjeva. Ovaj korak ponovite i sa procijeđenim patlidžanom: složite ga preko krumpira i pecite 30 minuta.

Crveni luk i češnjak pirjajte na maslinovu ulju, zatim dodajte cimet i klinčić i još malo propržite. Na taj način se bolje oslobađaju okusi i mirisi ovih začina. Zatim dodajte žlicu pirea od rajčice i sve zajedno promiješajte. Potom ubacite meso i kuhačom ga razbijte na što sitnije komade. Posolite, popaprite i pržite na jačoj temperaturi (5-10 minuta). Zatim dodajte svježu rajčicu rezanu na sitne kockice i sok od paradajza. Pirjajte sve zajedno još 10-tak minuta dok tekućina ne ispari, ali vodite računa da se smjesa ne presuši.

Pripremite bešamel umak: maslac rastopite na srednjoj temperaturi i dok se još nije sasvim rastopio dodajete brašno. Sve zajedno dobro izmiješajte. Sad slijedi najteži korak: počnite dodavati mlijeko, polako, 6-7 puta, svaki put dobro miješajući da biste izbjegli stvaranje grudica. Kad završite s posljednjim dodavanjem mlijeka, dobro sve sjedinite i pustite da da prokuha. Kada ste dobili glatku, kremastu masu maknite je s vatre. Zatim dodajte papar, muškatni oraščić, parmezan, dobro sve promiješajte i na kraju dodajte žumanjke i opet sve dobro sjedinite. U meso dodajte 1/3 bešamela, a 2/3 ostavite za zalijevanje musake.

Dok ste pripremili meso i bešamel, za to vrijeme završili ste krumpir, luk i patlidžan i tada je trenutak da nastavite sa slaganjem. Preko patlidžana ravnomjerno rasporedite meso, zatim bešamel umak i na kraju sve pospite parmezanom. Musaku pecite na 200 stupnjeva 25-30 minuta, dok se bašamel ne zapeče i ne dobije zlatnu boju. Gotovu musaku narežite i pustite sat vremena da odstoji. Prije serviranja možete posuti musaku sitno sjeckanim peršinom.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Komentara 2

07
070274
15:29 09.05.2022.

Ktompir je suvišan. Treba ispeći patliđane na pouljenoj rostjeri, u jednom sloju, pa koliko puta treba. izdinstati mljevenu junetinu i luk, dodati žličicu cimeta, žličicu origana, dec vina i 50g prezle. slagati patliđane, meso, ribanu gaudu i na kraju kolute svježe pomadore, i tako dok ima materijala. Bešamel da ali ne pržiti brašno nego u mlijeko staviti maslac i dodavati brašno stalno mješajući da se ne zgrudva. ne smije biti jako gusto, malo gušće nego smjesa za palačinke, dodati žumanjke, parmezan i obilato zaliti musaku. ispeći da bešamel dobro porumeni. Ovo je originalni grčki recept, domaći, ne iz restorana.

DU
Deleted user
07:34 06.05.2022.

Za sat vremena to se ohladi i treba podgrijati, a podgrijani krompir je bljak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije